Anisie, ultimatum pentru universități: Cere lista diplomelor emise pentru licență, master și doctorat

Ministerul Educaţiei şi Cercetării ia măsuri pentru a asigura evidenţa centralizată a diplomelor şi a certificatelor universitare. Astfel, Ministerul a solicitat tuturor instituțiilor de învățământ superior să dea lista tuturor actelor de studii eliberate pentru ciclurile de licență, master și doctorat.

Monica Cristina Anisie, ministrul educaţiei şi cercetării, a solicitat tuturor instituţiilor de învăţământ superior ca, începând cu data de 2 noiembrie a.c., în termen de 30 de zile, să opereze toate modificările necesare în Registrul matricol unic al universităţilor din România (RMUR), astfel încât să fie implementate toate măsurile prevăzute de actele normative în vigoare.

Concret, instituţiile de învăţământ superior vor introduce în RMUR seriile şi numerele actelor de studii întocmite şi eliberate pentru absolvenţii celor trei cicluri de studii universitare (licenţă, master, doctorat), precum şi ale altor forme de studii. De asemenea, vor fi introduse şi date cu privire la numele conducătorului/conducătorilor de doctorat sub tutela căruia/cărora au fost/sunt organizate studiile, pentru fiecare student doctorand.

Lege din 2011

Registrul a fost constituit prin Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Conform prevederilor LEN, art. 201, alin (5) „în baza de date electronică aferentă RMUR se înregistrează şi se păstrează evidenţa diplomelor universitare emise în România. Universităţile acreditate şi Academia Română înregistrează seriile şi numerele actelor de studii întocmite şi eliberate”.

Registrul matricol unic al universităţilor din România a devenit funcţional în anul 2016, prin includerea în contractul instituţional al fiecărei universităţi a obligaţiei de a raporta datele solicitate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării referitoare la evidenţa studenţilor pentru toate nivelurile de studii (licenţă master, doctorat sau alte forme de studii).

„Pentru a avea un sistem funcţional şi credibil, universităţile trebuie să introducă toate datele necesare în acest registru, astfel încât, la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării să existe o evidenţă centralizată a diplomelor şi a certificatelor universitare. Este şi acesta un pas spre o Românie modernă”, a declarat Monica Anisie, ministrul educaţiei şi cercetării.

În 2018, funcţionarea RMUR a fost detaliată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.714/2018, cu modificările şi completările ulterioare, reglementându-se faptul că instituţiile de învăţământ superior de stat şi particularedin România, acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu şi Academia Română, au responsabilitatea şi obligaţia să înregistreze în RMUR „seria şi numărul actelor de studii emise pentru absolvenţii înscrişi la toate ciclurile de studii universitare (licenţă, master, doctorat) şi la alte forme de studii”.

1 COMENTARIU

  1. Nu este nimic de comentat .
    „Ziarul Puterea” și-a învățat bine lecția. Bravo, cinste lor și felicitări pe mai departe.
    Un singur lucru mai menționam: Ziarul PUTEREA in fata unui consumator de presa este in urma cu aproximativ opt zile .
    Comentările și criticile noastre sunt și au fost bine venite. Punem punct și ne luam la revedere de la acest minunat ziar.
    Deschideți mintea romane, informația de buna calitate iți salvează viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...