ANMDMR: Testele de salive folosite în școli respectă cerințele pentru care au fost achiziționate

Publicat: 04 dec. 2021, 16:39, de Mădălina Bălăceanu, în Educație , ? cititori
ANMDMR: Testele de salive folosite în școli respectă cerințele pentru care au fost achiziționate
test antigen

Testele rapide din salivă neambalate individual, achiziționate pentru elevi sunt conforme pentru a fi folosite în școli, acesta fiind motivul pentru care au fost cumpărate, a transmis Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, la solicitarea Newsweek România.

Agenția Națională a Medicamentului a constat că la momentul întocmirii caietului de sarcini, specialiștii din ANMDMR s-au bazat pe Hotărârea de Guvern care vorbea despre testare cu teste de salivă în școli, nu și acasă, prin urmare, și caietul de sarcini a cuprins cerința de fi cumpărate teste antigen, fără să fie specificate „dispozitive de autotestare” (care sunt ambalate individual).

Dacă în document ar fi fost specificat faptul că testarea elevilor se va face acasă, s-ar fi avut în vedere solicitarea ambalării individuale a testelor,  arată Agenția Medicamentului, potrivit sursei citate.

De ce nu este nevoie ca testele de salivă să fie ambalate individual pentru utilizarea în școli

Testele rapide antigen din salivă pot fi de uz profesional (atunci când de administrează unei colectivități) și de autotestare (atunci când testarea se face individual).

Pentru dispozitivele de autotestare se menționează că trebuie să fie „proiectate şi realizate astfel încât să asigure utilizarea uşoară a dispozitivului de către utilizator în toate etapele procedurii și să reducă pe cât posibil riscul erorilor de manipulare şi de interpretare a rezultatelor”.

În cazul dispozitivelor de testare în masă, așa cum au fost cele pentru care s-a făcut licitația pentru școli, nu este nevoie ca acestea să fie ambalate individual. Mai mult, nu sunt cerințe legislative ca testele sau componentele acestora să fie în stare sterilă.

Atunci când testările sunt efectuate de către cadrele medicale sau persoane special instruite în acest scop, practica curenta este de ambalare colectivă. Se presupune ca personalul instruit are cunoștințe cu privire la manipularea testelor, inclusiv a specimenului de probă, astfel încât să nu fie alterate rezultatele testării”, arată ANMDMR.

Problemele descoperite la livrarea testelor

Senatorul Ștefan Pălărie a făcut mai multe acuzații legate de modul de ambalarea a componetelor de testare, imediat după achiziție.

„Testele de salivă au ajuns în şcoli în cutii mari de carton în care se găsesc 50 de beţişoare într-o pungă, 50 de căpăcele într-o pungă, 50 de flacoane într-o pungă, 50 de pliculeţe cu substanţă într-o pungă. Făra instrucţiuni, fără prospect. Noaptea minţii!”, au fost declarațiile senatorului USR, Ştefan Pălărie.