ANPC nu mai vrea să știți ce mâncați! Etichetele Nutri-Score, interzise de la 1 mai

De la 1 mai, magazinele nu mai au voie să vândă alimente cu eticheta Nutri-Score, care îi ghida pe români după cât de sănătos este un produs, motiv pentru care au fost scoase la vânzare o grămadă de produse cu reduceri și de până la 70%.

Inițial, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a cerut ca măsura să fie aplicată din noiembrie 2022, însă la solicitarea producătorilor termenul s-a amânat până în mai 2023.

Eticheta Nutri-Score, cunoscută și ca semaforul alimentelor, prezintă prin cinci culori, de la verde la roşu, şi cinci litere, de la A la E, valoarea nutriţională pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, pornind de la A verde închis, care înseamnă compoziţie nutritivă favorabilă, până la E portocaliu închis – compoziţie nutritivă nefavorabilă.

Mai trebuie spus și faptul că sistemul de etichetare Nutri-Score, dezvoltat de oamenii de știință francezi, nu este legiferat în România.  

„Nutri-Score nu poate să reprezinte un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs „sănătos”, ci poate fi chiar înşelător”, declarau, anul trecut, reprezentanții ANPC.

Autoritatea a avertizat în septembrie 2022 Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România că nu este de acord cu introducerea sistemului Nutri-Score. Retailerii și-au anunțat furnizorii, care au început să șteargă cu markerul pictograma de pe produse. Ulterior, s-a revenit asupra termenului de la care comercializarea produselor cu eticheta Nutri-Score era interzisă, termenul de 1 noiembrie 2022 fiind prelungit până la 1 mai 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...