ANRE: Amenzi de 2,4 milioane lei, în urma unor controale în piață. Cât de mari au fost sancțiunile

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aplicat, în urma unor acţiuni de control efectuate în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, un număr de 167 amenzi contravenţionale în valoare totală de 2.456.000 lei, potrivit unui comunicat al autorității.

Cea mai mare amendă a fost primită de către Distribuţie Energie Electrică –  585.000 lei pentru nerespectarea termenului de 90 de zile de la data încheierii contractului de racordare pentru proiectarea, obţinerea acordului/autorizaţiei pentru branşament, execuţia şi recepţia punerii în funcţiune a branşamentului.

Alte abateri constatate au vizat nerespectarea termenului de 18 zile de la data notificării terminării lucrărilor transmisă operatorului de reţea de către executant, pentru recepţia şi punerea în funcţiune a branşamentului, precum și nerespectarea condiţiilor de valabilitate asociate licenţelor/autorizaţiilor emise de ANRE, nerespectarea reglementărilor tehnice şi/sau comerciale emise de ANRE, inclusiv pe cele privind furnizarea energiei electrice la clienţii finali. De asemenea, au fost încălcate și prevederile clauzelor obligatorii din contractele-cadru emise de ANRE.

Pe lista celor sancționați se mai află Hidroelectrica, care a primit amendă de 410.000 lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, dar și pentru nefurnizarea datelor şi informaţiilor solicitate de ANRE.

În același timp, Distribuţie Energie Oltenia a fost sancţionată cu 400.000 de lei pentru nerespectarea obligaţiei de a citi, în vederea emiterii facturii pe baza consumului de energie efectiv realizat, indexul contorului de energie electrică astfel încât intervalul de citire să nu depăşească 6 luni.   electrică defect.

De asemenea, Enel Energie Muntenia a fost sancţionată de 445.000 lei pentru nerespectarea termenului de 15 zile de răspuns la solicitările/plângerile clienţilor finali referitoare la facturi; nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice; nerespectarea termenului de 15 zile de răspuns la solicitările/plângerile clienţilor finali referitoare la activitatea de furnizare; nerespectarea termenului de 42 de zile de la data schimbării efective a furnizorului, pentru transmiterea facturii cu decontul final de lichidare.

La rândul ei, E-Distribuţie Muntenia a primit amendă de 180.000 lei pentru abateri cm ar fi nerespectarea termenului de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de racordare sau a cererii de actualizare a avizului tehnic de racordare/certificatului de racordare, pentru verificarea documentaţiei depuse sau nerespectarea obligaţiei de regularizare a consumului de energie electrică corespunzător valorilor citite, în prima factură emisă după citirea indexului grupului de măsurare.

 Au mai primit amenzi E-Distribuţie Banat – 130.000 lei, Mehedinţi Gaz – 120.000, CEZ Vânzare – 50.000 de lei, E.ON Energie Romania – 30.000 lei,  
Premier Energy – 20.000 lei, Distrigaz – 20.000, Design Proiect –  20.000 lei, Electrica Furnizare – 10.000 lei, Delgaz Grid – 10.000 lei, Enel Energie-  5.000 lei, dar și Electricom – 10.000 lei, Clar Gaz Instal şi CSP Proiect Line, câte 5.000 de lei şi Florian Călin – 1.000 lei.

ANRE va continua monitorizarea activităţii operatorilor economici din piaţă, în vederea verificării respectării de către aceştia a tuturor prevederilor legale în vigoare. Amenzile contravenţionale se constituite integral ca venit la bugetul de stat, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole