ANSVSA anunță o amplă campanie națională

Publicat: 14 iun. 2025, 08:10, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
ANSVSA anunță o amplă campanie națională
Foto: damboviteanul.com

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) desfășoară, începând de astăzi și până pe 30 iunie, o campanie națională de control în domeniul siguranței alimentelor, igienei și trasabilității produselor alimentare.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, scopul acestor acțiuni este de a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare, a fraudelor alimentare și a substituirii de produse care ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor. Un alt obiectiv este de a întări încrederea publicului în siguranța alimentelor comercializate pe teritoriul României.

Protecția sănătății publice și a intereselor consumatorilor este o prioritate pentru ANSVSA. Prin această amplă acțiune de control, dorim să transmitem un mesaj clar către operatorii din sectorul alimentar: respectarea legislației și a standardelor de siguranță alimentară nu este opțională, ci o obligație față de toți cetățenii”, a declarat Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Participă inspectori din Olt, Dâmbovița, Teleorman, Ialomița și București

Pentru a asigura eficiența și rigurozitatea controalelor, a fost constituit un colectiv temporar de lucru, coordonat de președintele ANSVSA. Acesta este format din directorii executivi ai Direcțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Olt, Dâmbovița, Teleorman, Ialomița și din municipiul București, precum și din inspectori de specialitate din cadrul acestor structuri.

Echipele de control vor desfășura acțiuni în unitățile înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, urmărind: respectarea cerințelor legale de înregistrare și funcționare a unităților de vânzare cu amănuntul; aplicarea standardelor stricte de igienă a alimentelor și a spațiilor de prelucrare, depozitare și comercializare; respectarea condițiilor de transport și manipulare a alimentelor, inclusiv menținerea lanțului termic; protejarea produselor alimentare împotriva contaminării externe și combaterea prezenței dăunătorilor.

Se urmărește îmbunătățirea trasabilității

De asemenea, se are în vedere asigurarea trasabilității produselor, verificarea originii acestora și prevenirea substituției sau falsificării; implementarea corectă a procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol; recoltarea de probe pentru depistarea eventualelor fraude alimentare și a înlocuirii neconforme de produse.

În situațiile în care se vor identifica nereguli sau neconformități, echipele de control vor dispune măsuri precum aplicarea de sancțiuni contravenționale, suspendarea temporară a activității unităților neconforme, interzicerea desfășurării activității pentru care nu sunt îndeplinite condițiile legale, reținerea oficială a produselor care prezintă riscuri pentru consumatori.