Antony Blinken: China e cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21

Publicat: 05 mart. 2021, 10:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Antony Blinken: China e cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21
Antony Blinken

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că China că este “cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21” pentru SUA şi aliaţii lor.

Blinken a declarat acest lucru în cadrul primului său mare discurs de politică externă, după instalarea în funcția de șef al diplomației sub administrația Biden, în care a pledat pentru “reînnoirea democrației”.

“Vom reînnoi democrația, pentru că este amenințată. Consolidarea democrației noastre este un imperativ al politicii externe. În caz contrar, vom juca direct în mâinile adversarilor și concurenților precum Rusia și China, care profită de orice ocazie pentru a semăna îndoieli cu privire la forța democrației noastre”, a avertizat el.

Astfel, Blinken a spus că SUA vor trebuie să gestioneze cel mai mare test geopolitic al secolului al XXI-lea, anume relația cu China.

Mai multe ţări reprezintă provocări importante pentru noi, printre care Rusia, Iran sau Coreea de Nord. Provocarea reprezentată de China este diferită.

China este singura ţară cu putere economică, diplomatică, militară şi tehnologică ce poate submina grav sistemul internaţional stabil şi deschis, toate regulile, valorile şi relaţiile care fac lumea aşa cum noi vrem să fie“, a afirmat el, conform discursului publicat de Departamentul de Stat.

Secretarul de stat a promis că relaţiile cu Beijingul vor fi un amestec de “competiţie atunci când este sănătoasă”, “colaborare atunci când este posibilă” şi “antagonism atunci când este necesar”.

De pe o poziție de forță

Antony Blinken, care a susținut acest discurs înainte ca liderul de la Casa Albă Joe Biden să prezinte, miercuri, primele linii directoare ale politicii sale externe, a promis să dialogheze cu China “de pe o poziţie de forţă”.

În discursul său, șeful diplomației americane a insistat că SUA vor asigura un leadership global bazat pe valori și pe diplomație, și mai puțin pe acțiune militară, care va fi uzitată doar atunci când va fi necesar, bazându-și politica externă pe consolidarea democrației. 

Într-un document de 24 de pagini intitulat Instrucțiuni Strategice Interimare privind Securitatea Națională, Biden constată că “autoritarismul câştigă teren în întreaga lume” şi promite în numele SUA “ne vom întări aliaţii şi vom fi alături de ei, vom colabora cu parteneri care gândesc la fel şi vom pune în comun forţa noastră colectivă pentru a promova interesele care ne unesc şi pentru a descuraja ameninţările comune. Vom conduce cu diplomaţie”.