Antrenamentul de un minut care vă poate schimba viața. E fantastic pentru arderea grăsimilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/sprint1.jpg)
Rețelele sociale promovează sprintul ca fiind antrenamentul suprem pentru arderea grăsimilor. Experții spun că lucrurile sunt mai nuanțate, dar cercetările arată că acest exercițiu de intensitate ridicată oferă beneficii surprinzătoare pentru inimă, mușchi și chiar creier.
Sprintul a devenit foarte popular în mediul online, iar cercetările confirmă acest lucru. Sprinturile scurte și intense oferă beneficii puternice, de la sănătatea cardiovasculară la forță și funcții cognitive. Și nu e nevoie să faceți acest lucru zilnic pentru a vedea rezultatele dorite. În plus, sprintul nu este potrivit pentru toată lumea.
„Dar pentru cei fără limitări fizice sau leziuni, poate fi o „alegere excelentă pentru a varia rutina de antrenament”, susține Ken Clark, antrenor certificat de forță și condiție fizică și profesor asociat de kinesiologie la West Chester University din Pennsylvania.
Care sunt beneficiile științifice ale sprintului și cum să îl practicați în siguranță
Sprintul implică eforturi scurte și intense, explozii de mișcare care durează între 15 secunde și un minut, urmate de perioade de odihnă sau recuperare activă.
„Îți soliciti la maximum organismul, ceea ce creează un factor important de adaptare”, susține Katie Hirsch, cercetătoare și profesoară asistentă de științe ale exercițiului fizic la Universitatea din Carolina de Sud.
S-a demonstrat că acest stil de antrenament îmbunătățește VO2 max, cantitatea maximă de oxigen pe care corpul o poate utiliza în timpul exercițiilor fizice, considerată unul dintre cei mai buni indicatori ai sănătății cardiovasculare. Creșterea VO2 max prin sprinturi poate face și alte antrenamente să pară mai ușoare.
Sprintul, mai bun pentru femei
Unele cercetări sugerează că sprintul poate fi deosebit de eficient pentru sănătatea cardiovasculară a femeilor.
Într-un studiu din 2016, femeile care au efectuat doar patru minute de sprinturi intervale pe săptămână timp de 12 săptămâni au obținut creșteri mai mari ale VO2 max decât bărbații care au urmat același protocol. „Am observat că mai multe femei răspund favorabil la acest tip de antrenament”, spune Hirsch.
Sprintul poate, de asemenea, să susțină sănătatea generală a inimii și să reducă factorii de risc cardiovascular, precum tensiunea arterială și colesterolul, a declarat și Heather Vincent, vicepreședinte de cercetare și director al Centrului de Performanță Sportivă al Universității din Florida.
Sprintul ajută la o mai bună coordonare
Dar beneficiile depășesc inima și plămânii. În timpul sprintului, aplici o forță mare pe sol, recrutând fibrele musculare cu contracție rapidă, cele responsabile de viteză și putere – care sunt adesea subutilizate în mișcările zilnice sau în exercițiile cardio de intensitate redusă.
„Pe măsură ce îmbătrânim, tindem să pierdem aceste fibre atât ca dimensiune, cât și ca volum, ceea ce reprezintă o problemă”, spune Vincent. Sprintul ajută la conservarea lor, ceea ce se poate traduce printr-o agilitate și o coordonare mai bune la vârste înaintate.
Pe de altă parte, sprintul este și unul dintre puținele antrenamente cardio care susțin densitatea osoasă, în special în zone precum coloana vertebrală, șolduri și femururi. O meta analiză din 2023 a constat chiar că alergătorii pe distanțe scurte aveau o densitate minerală osoasă mai bună decât alergătorii pe distanțe lungi.
Greutățile rămân cel mai bun stimulator al mușchilor
„Nu înlocuiește neapărat antrenamentul de forță, dar poate contribui la menținerea masei și a puterii musculare. Greutățile rămân cel mai bun stimulator al mușchilor, dar sprintul stimulează mușchii mai bine decât orice tip de antrenament cardio constant, cum ar fi alergarea pe distanțe lungi sau mersul pe jos”, a adăugat Hirsch Vincent.