Anul viitor, vom continua să trăim cu Covid-19 și variola maimuței? Răspunde Organizația Mondială a Sănătății

Publicat: 16 dec. 2022, 21:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Anul viitor, vom continua să trăim cu Covid-19 și variola maimuței? Răspunde Organizația Mondială a Sănătății
Variola maimutei (Image by Alexandra_Koch Pixabay)

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) speră ca, în anul 2023, aceste două epidemii să nu mai fie urgențe de sănătate publică la nivel global și că amble boli își vor finaliza faza cea mai periculoasă.

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că una din principale învățăminte ale pandemiei de Covid-19 este că țările trebuie să reacționeze rapid în caz de epidemii neașteptate.

În legătură cu Covid-19, el a declarat că, în prezent, numărul deceselor înregistrate săptămânal reprezintă aproximativ o cincime din ceea ce se raporta în urmă cu un an.

Săptămâna trecută, mai puțin de 10.000 de persoane au decedat. Totuși 10.000 e prea mult și toate țările pot să  facă mai mult pentru a slava vieți, a adăugat directorul OMS în cadrul unei conferințe de presă. ”Am pacurs un drum lung. Sperăm că, la un moment dat, anul viitor, să putem spune că infecția Covid-19 nu mai este o urgență sanitară mondială”, a precizat acesta.

Acest virus nu va dispărea

Comitetul de urgență al OMS privind Covid-19, care îi argumentează directoului general dacă virusul reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional, va discuta, în luna ianuarie, criteriile potrivit cărora se încheie sau nu această urgență sanitară.

Maria Van Kerkhove, care conduce echipa tehnică a OMS privind Covid, a precizat că acest comitet va examina epidemiologia, variantele Omicron și impactul virusului.

Epidemia nu mai este cea de la început, astăzi sunt mai puține spitalizări și decese, a precizat aceasta. În mare parte aceste decese apar în cazul persoanelor care nu s-au vaccinat” sau nu au făcut schema completă de vaccinuri, a explicat aceasta.

OMS estimează că 30 de miliarde de doze de vaccin au fost administrate la nivel global. Totuși, 30% din populația lumii nu a primit decât o singură doză.

”Acest virus nu va dispărea. El este aici și va rămâne și toate țările trebuie să învețe să-l țină sub control ca alte boli respiratorii, a explicat directorul OMS.

În legătură cu variola maimuței, Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că epidemia a surprins planeta. Peste 82.000 de cazuri au fost semnalate în 110 țări, dar rata de deces este scăzută, respectiv 65 de decese. ”Dacă tendința actuală se menține, sperăm ca, anul viitor, vom putea, de asemenea, să declarăm finalul acestei urgențe sanitare”, a mai spus directorul OMS.