Preafericitul Daniel precizează când va fi finalizată Catedrala Neamului

Pictura interioară a Catedralei Mântuirii Neamului ar putea fi terminată până în anul 2025. Anunțul a fost făcut chiar de Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sperăm ca în anul 2025 să ne ajute Bunul Dumnezeu și sfinții Lui să sfințim noua pictură a Catedralei Naționale, când se împlinesc 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925)”, a spus Patriarhul Daniel după Sfânta Liturghie oficiată în Duminica Ortodoxiei, potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Române.

Conform planului iconografic, mozaicurile catedralei vor ilustra scene preluate din Vechiul și Noul Testament, figuri alegorice, evenimente din viața Mântuitorului, ale Sfintei Fecioare Maria, ale Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și ale altor sfinți care, prin intermediul reprezentării lor, vor reda fundamentul istoric al bisericii ortodoxe. Pe lângă sfinții din biserica universală, pe pereții catedralei vor fi reprezentați stâlpii ortodoxiei românești – marii sfinți ai neamului românesc.

De asemenea, anumite spații din interiorul catedralei vor fi dedicate sfinților mai puțin cunoscuți, dar și pentru zugrăvirea sfinților români mărturisitori din temnițele comuniste, precum Părintele Stăniloae, Părintele Sofian, Părintele Cleopa, Partenie Gherasim Iscu și alții.

Catedrala Națională are hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei”

Tot în anul 2025 vor fi canonizați mai mulți mărturisitori și mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, printre care Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie și Arhimandritul Gherasim Iscu.

Catedrala Națională, cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei”, a fost sfințită pe 25 noiembrie 2018, în Anul Centenar, în prezența a zeci de mii de pelerini din țară și diaspora. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, împreună cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, și Mitropolitul Hrisostom de Patra, înconjurați de un sobor de arhierei români și străini, potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole