Apa de înot și lentilele de contact. Risc de infecție gravă

Publicat: 09 iun. 2024, 10:46, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Apa de înot și lentilele de contact. Risc de infecție gravă
lentile de contact apa de la robinet piscină infecție

Apa de înot, chiar apa de la robinet, când vine în contact cu lentilele de contact poate mări riscul de keratită infecțioasă, o boală oculară severă.

Ce este keratita infecțioasă

Keratită infecțioasă este o inflamație a corneei, lentila transparentă de la suprafața ochiului care protejează irisul.  Infecția este provocată de un agent patogen (ciurpercă, virus, bacterie). Persoanele care poartă lentile de contact sunt mai expuse riscului de keratită infecțioasă amibiană, provocată de amibe, paraziți prezenți în fecale, dar și în apă.

Keratita amibiană este o infecție oculară rară, localizată la nivelul corneei, care poate provoca leziuni dureroase, grave, explică medicii.  Această infecție apare în majoritatea cazurilor la persoanele care poartă lentile de contact și care fac baie sau duș cu acestea.

Keratita amibiană poate afecta grav vederea. În unele cazuri, poate necesita chiar transplant de cornee. Trebuie știut că infecția poate contamina ambii ochi.

Dacă purtați lentile, acești paraziți vor avea tendința de a se atașa de lentila de contact, unde vor găsi un mediu favorabil dezvoltării lor.

Riscurile sunt mai mari sunt în apa dulce: piscine, râuri, lacuri și iazuri. În schimb, aceste riscuri sunt reduse la mare sau ocean din cauza nivelului ridicat de salinitate și a volumului mare de apă agitată. Dar și aici există riscul de iritare a ochilor din cauza sării și nisipului.

Sfaturi

Medicii recomandă respectarea cu strictețe a igienei și modului de întreținere a lentilelor cu produse adecvate. Un detaliu important: spălați-vă pe mâini cu apă și săpun înainte de a manipula lentilele.

Și, evident, evitați să le folosiți când faceți duș, baie în piscină … Pentru a evita toate riscurile, se recomandă ochelarii de înot, impermeabili sau lentilele de unică folosință pentru înot.