De ce nu sunt indicate lentilele de contact  în timpul zborului cu avionul

Publicat: 18 iul. 2023, 18:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce nu sunt indicate lentilele de contact  în timpul zborului cu avionul

Pentru un zbor cu avionul fără probleme este bine să evităm câteva lucruri: hainele și lenjeria strânsă pe corp, pantofii cu toc, lentilele de contact. Iar în timpul unui zbor pe distanțe mari, încercați să faceți exerciții simple pe scaun și să vă ridicați din când în când pentru a face și câțiva pași.

Știm că în avion trebuie să purtăm haine lejere potrivit condițiilor meteo din zona de destinație. Medicii recomandă să evităm hainele strânse pe corp și din material plastice. Explicația?  În timpul zborului, corpul nostru se umflă.  

Principalele vase de sânge care alimentează și drenează picioarele noastre ajung în zona inghinală. Dacă purtăm lenjerie strâmtă și stăm o perioadă mai lungă așezați, se mărește presiunea asupra vaselor de sânge, favorizând umflarea, amorțeala și furnicăturile la nivelul picioarelor, explică dr. Rachel Ward în The Sun. În cazurile severe pot apărea crampe și dureri.

Din aceleași motive este bine să renunțați la pantaloni, fuste sau rochii strânse cu cordoane. Acestea favorizează apariția balonării, tulbură circulația sângelui și pot provoca mobilizarea cheagurilor de sânge. Acest fenomen este mai accentuat în timpul zborurilor de lungă durată. De aceea, se recomandă să efectuăm  exerciții fizice simple, să ne ridicăm din oră oră pentru a face câțiva pași.

Este evident: niciodată, dar niciodată, cu pantofi cu toc și strâmți în avion.

De asemenea, în timpul zborului, nu ar trebui folosite lentilele de contact. ”Aerul din avion are o umiditate scăzută, comparativ cu mediul normal. Asta poate determina uscăciunea la nivelul ochilor, nasului și gâtului. De aceea, se recomandă ca, în timpul zborului, să înlocuim lentilele de contact cu ochelarii sau să folosim soluție salină pentru umidificarea lentilelor.  

Nerespectarea acestor reguli poate duce la inflamație, usturime și arsuri. Iar în unele cazuri, chiar la leziuni pe termen lung cu consecințe grave, cum este pierderea vederii.