Apa Dunării, „marfă de lux”. Gălățenii și brăilenii plătesc 16 lei pe metrul cub de apă la robinet

Publicat: 27 apr. 2023, 07:30, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
<strong>Apa Dunării, „marfă de lux”. Gălățenii și brăilenii plătesc 16 lei pe metrul cub de apă la robinet</strong>

Paradoxal, cele mai mari prețuri ale apei potabile din România sunt plătite de gălățeni și brăileni, deși cele două orașe sunt situate pe malul Dunării, dar și în apropierea Siretului și au asigurată sursa de apă de suprafață, care nu mai este poluată după ce în ultimele decenii Uniunea Europeană a asigurat finanțarea construirii stațiilor de epurare a apelor uzate în toate orașele riverane Dunării sau afluenților fluviului.

La Galați, prețul apei este de 15,8 lei/mc. La Brăila, apa e un pic mai ieftină, adică 14,95 lei/mc

Operatorii de apă și canalizare din Galați și Brăila au anunțat majorarea tarifelor de furnizare a apei potabile începând cu data de 1 aprilie, după ce aceste majorări au fost aprobate de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Servicii Comunitare și Utilități Publice (ANRSC).

SC Apă Canal SA Galați a anunțat că noul preț al apei potabile este 8,3 lei/mc, fără TVA. Cu TVA prețul este de 9,047 lei/mc. Tariful canalizării, care este plătit pentru întreaga cantitate de apă furnizată la robinet, este de 6,8 lei/mc. În total, pentru apa pe care o primesc la robinet gălățenii vor plăti 15,8 lei/mc.

Brăilenii plătesc cu un leu mai puțin. Compania de Utilități Publice „Dunărea” SA Brăila a anunțat majorarea prețului apei potabile la 9,67 lei/mc,

noul tarif al canalizării fiind 5,28 lei/mc, ambele cu TVA inclus. Așadar,  brăilenii vor plăti pentru apa de la robinet un preț de 14,95 lei/mc.

În alte mari orașe, prețul apei potabile este între 5 și 6,5 lei

În multe alte orașe din țară, care nu dispun de aceleași resurse naturale, prețul apei este de aproximativ 5 – 6,5 lei/mc fără TVA, iar prețul canalizării este de 3-5 lei, prețul total pentru un metru cub de apă furnizată la robinet și deversată în canalizare fiind de 9 – 11 lei, cu TVA inclus.

Potrivit datelor ANRSC, la Alba Iulia un metru cub de apă costă 4,68 lei, la Oradea prețul apei potabile  este de 4,14 lei/mc, iar la Arad prețul este de 4,24 lei/mc. La Cluj un metru cub de apă costă 4,41 lei. La jumătate față de Galați și Brăila.

Prețuri mai mari sunt în Ilfov, unde Apă Canal SA vinde apa potabilă cu 6,8 lei/mc, fără TVA, iar tariful de canalizare este de 7,24 lei/mc. Dar în zona capitalei sunt și prețuri mai mici, la Voluntari prețul practicat de Euro Apavol SA fiind de 4,89 lei/mc la apa potabilă. La Voluntari este și cel mai mic tarif de canalizare din țară, de 1,11 lei/mc.

Explicațiile reale ale majorării tarifelor: profituri de până 19 milioane lei și indemnizații de CA de 20.000 euro anual

Formal, reprezentanții operatorilor de apă și canalizare din Galați și Brăila susțin că sunt obligați de Uniunea Europeană (!?) să practice tarife atât de mari, ca să aibă bani pentru cofinanțări la proiectele de extindere a rețelelor de apă și canalizare. Dar la ce bani de adună din aceste „mega-tarife”, ar trebui ca acele proiecte să aibă valori de miliarde, iar asta nu se prea întâmplă. De fapt, banii plătiți de gălățeni pe facturile la apă și canalizare constituie profiturile înregistrate sistematic de operator.

La Galați este de notorietate că serviciul public de furnizare a apei potabile este o afacere extrem de profitabilă, SC Apă Canal SA Galați fiind nelipsită din Topul IMM-urilor.

Potrivit bilanțului depus la ANAF, Apă Canal SA Galați a înregistrat în anul 2022 un profit de 3.055.903 lei. Dar au fost și ani cu profituri mai mari. Apă Canal SA a încheiat anul 2020 cu un profit de 9.255.360 lei

În 2017 a realizat un profit de 11,29 milioane de lei, iar în 2016 a avut un profit de 19 milioane lei, la o cifră de afaceri de 97 milioane lei și 1.008 angajați. În 2015, a avut un profit de 12,7 milioane lei.

Dar la Apă Canal SA Galați întâlnim și altă situație unică în țară, când vine vorba de indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație (CA). Dacă la alți operatori din țară indemnizațiile sunt, în medie, de 2.000 lei lunar, la Galați sunt și „mega-indemnizații” de CA. Potrivit declarațiilor de avere, toți membrii CA-ului de la Apă Canal Galați încasează anual câte 97.349 lei, adică peste 20.000 de euro!