Apa îmbogățită – noul trend care face furori pe TikTok. Cum se prepară
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/apa-imbuteliata-pexels-steve-1000084.jpg)
Aproape 80% dintre oameni nu consumă cantitatea de apă necesară zilnic, susțin specialiștii în nutriție. Deși hidratarea este esențială pentru sănătatea generală, oboseala, durerile de cap sau pofta de dulce sunt adesea semne ale deshidratării neconștientizate. Un nou trend viral pe rețelele sociale – „apa îmbogățită” – oferă o alternativă creativă și sănătoasă pentru cei care se plictisesc de gustul apei simple.
Ce este „apa îmbogăţită”
Coceptul de „apă îmbogățită” constă în transformarea apei simple, plate sau minerale, într-o băutură cu savoare și beneficii suplimentare, prin adaosuri precum apă de cocos, pulberi cu electroliți, fructe proaspete ori chiar mixuri prebiotice.
„Majoritatea oamenilor sunt deshidratați fără să-și dea seama”, a explicat dieteticianul Fiorella DiCarlo, într-un interviu pentru The Post.
Potrivit acestuia deshidratarea poate cauza oboseală, încetinirea metabolismului și creșterea poftei de zahăr, ceea ce poate duce la creștere în greutate. Specialista subliniază că această metodă poate ajuta persoanele care evită apa simplă să își îmbunătățească aportul zilnic de lichide, prevenind astfel simptome neplăcute cauzate de lipsa hidratării.
O alternativă pentru sucuri
Băuturile carbogazoase și sucurile din comerț sunt pline de zahăr și calorii, ceea ce poate afecta silueta și sănătatea. În schimb, „apa îmbogățită oferă aromă cu mai puține calorii, mai puțin zahăr și fără aditivi artificiali dacă este preparată cu atenție”, spune DiCarlo.
Electroliții adăugați în băutură pot sprijini recuperarea organismului după antrenamente intense, prin înlocuirea mineralelor pierdute prin transpirație. Fructele dau prospețime, mai ales în zilele călduroase, iar ingredientele prebiotice contribuie la sănătatea digestivă.
Atenţie la riscuri
„Majoritatea oamenilor care nu fac exerciții intense își pot acoperi necesarul de electroliți printr-o dietă echilibrată (fructe, legume, lactate, nuci)”, atrage atenția DiCarlo.
Ea recomandă alimente precum:
- spanacul
- bananele
- iaurtul
- nucile și lactatele
Acestea sunt bogate în minerale precum potasiul, magneziul și calciul. În schimb, unele ape sau mixuri comerciale cu electroliți pot conține cantități mari de sodiu.
Consumate regulat, fără a exista o nevoie reală legată de efort fizic intens sau transpirație abundentă, aceste băuturi pot provoca probleme precum hipertensiune, suprasolicitare renală, afecțiuni cardiace sau slăbiciune musculară. În plus, prețul lor este mult mai ridicat decât al unei băuturi preparate acasă.
„Apa infuzată făcută acasă poate fi la fel de eficientă, fără costul suplimentar al produselor comerciale”, subliniază dieteticianul.
Cum se prepară „apa îmbogăţită”
Pentru a pregăti „apa îmbogăţită” începe cu un recipient de apă filtrată sau apă fiartă și răcită. Poți folosi și ceai verde decafeinizat, bogat în antioxidanți. Alege fructe cu un conținut ridicat de electroliți, precum pepenele verde, citricele, lămâile sau portocalele.
Taie fructele și ierburile aromatice în felii pentru a elibera aromele și lasă-le la infuzat între două și patru ore în frigider. Pentru o aromă mai intensă, poți lăsa compoziția peste noapte. Este recomandat să strecori fructele și plantele aromatice după acest interval. Asta pentru a evita gustul amar al cojilor de citrice sau textura moale a pepenelui.
„Evită să lași ingredientele prea mult timp în apă, coaja de citrice poate face apa amară, iar pepenele verde poate deveni moale. De asemenea, fructele lăsate prea mult pot favoriza dezvoltarea bacteriilor”, avertizează DiCarlo.
Apa infuzată trebuie depozitată într-un recipient etanș și consumată în cel mult 2–3 zile.