Apare primul lingou de aur provenit din Munții Apuseni

Primul lingou din aur provenit din Munții Apuseni ar putea fi turnat peste un an în valea satului hunedorean Rovina, localitate situată la 20 de kilometri distanță de Roșia Montană.

O firmă din România a început de anul trecut demersurile pentru a obține autorizațiile de construcție a minelor pe raza comunei Rovina/jud.Hunedoara, după ce, în 2018 guvernul a aprobat concesiunea de exploatare a resurselor din subteran, potrivit Radio Europa Liberă.

Conform planificării, prima mină ar trebui să fie gata până în 2022. Exploatarea va conține trei mine, două de suprafață și una de subteran. Nu se vor folosi cianuri pentru prelucrarea minereului aurifer, zăcământ estimat la 180 de tone.

Aurul va fi topit și transformat în lingouri tot la Rovina, în uzina specială care va fi construită în acest sens. Statul român ar urma să încaseze redevențe de circa 300 de milioane de dolari.

Din altă perspectivă, culmi muntoase din Apuseni vor fi înlocuite de două cratere și de un „munte” de minereu și praf. Zece gospodării vor fi dislocate pentru începerea lucrărilor de extragere, așa cum reiese din proiectul de exploatare aprobat de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM).

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole