Apele Române: Este asigurat necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează în sistem centralizat

Coeficientul de umplere din principalele 40 de lacuri de acumulare este de peste 70%, iar necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează în sistem centralizat este asigurat, a anunţat luni Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).

„Specialiştii noştri continuă monitorizarea fenomenului de secetă şi iau măsurile necesare în direcţia păstrării rezervelor de apă în marile lacuri de acumulare. Astfel, este asigurat necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează în sistem centralizat. Precipitaţiile din ultima perioadă şi gestionarea eficientă a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosinţă complexă) administrate de Administraţia Naţională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica, au contribuit la creşterea coeficientului de umplere, acesta fiind astăzi peste 70%”, susţin reprezentanţii ANAR într-o postare pe Facebook.

Pe parcursul acestei săptămâni, debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar la valoarea de 2.250 metri cubi pe secundă (mc/s), dar rămâne sub media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s), arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până în data de 17 septembrie 2022.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând primele zile ale intervalului, când vor fi în creştere pe sectorul Cernavodă – Tulcea şi ultimele zile ale intervalului, când vor fi relativ staţionare pe sectorul Gruia – Corabia.

Pe râurile din ţară, în perioada 11 – 17 septembrie, debitele medii zilnice vor fi în creştere în primele două zile ale intervalului de prognoză în jumătatea de nord a ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării.

„Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu formare de viituri rapide şi efecte de inundaţii locale, pe unele râuri din zona de deal şi munte din jumătatea de nord a ţării. Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staţionare”, potrivit prognozei INHGA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...