Avertisment! Spitalele sunt în ”situații limită”. E necesară o finanțare corespunzătoare

Publicat: 26 feb. 2024, 16:54, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Avertisment! Spitalele sunt în ”situații limită”. E necesară o finanțare corespunzătoare
foto: DCMedical.ro

Este necesară o finanţare corespunzătoare a spitalelor, aflate  în prezent ”în situații limită”, pentru a asigura efectuarea unui act medical ”de calitate”, subliniază  președintele CMMB, prof. univ dr. Cătălina Poiană.

Apelul Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) adresat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS),  vizând o finanțare corespunzătoare, este motivat de faptul că medicii din toate centrele universitare de medicină se confruntă cu cazuri complexe care impun o expertiză medicală avansată și, implicit, fonduri adecvate.  

În prezent, plata serviciilor medicale efectuate este ”mult sub valoarea costului real”, spitalele fiind din acest punct de vedere în ”situații limită”.

„Este esenţial să recunoaştem că sunt probleme în privinţa finanţării spitalelor şi să se acţioneze pentru acordarea unei alocări financiare corecte. (…) O finanţare deficitară induce ca o consecinţă directă lipsa fondurilor necesare achiziţiei de medicamente, materiale sanitare, echipamente de protecţie sau aparatură medicală, iar fără acestea actul medical nu se poate realiza corespunzător. Putem înţelege că resursele financiare sunt limitate, dar vă rugăm să respectaţi alocarea resurselor în funcţie de nivelul de asistenţă pe care îl oferă spitalele bucureştene, precum şi cele din alte judeţe unde sunt centre universitare de medicină, având în vedere că aceste unităţi medicale sunt capăt de linie pentru cazuri grave, situaţie care nu se regăseşte în plata cazurilor pe care o are în acest moment CNAS”, explică prof. univ. dr. Cătălina Poiană, în comunicatul CMMB.

În opinia reprezentanţilor CMMB, plata serviciilor medicale este „mult sub valoarea costului real” al acestora şi face ca spitalele mari, care tratează cazurile dificile, să fie „în situaţii limită” în ceea ce priveşte achiziţia de medicamente şi materiale sanitare

De asemenea, președintele CMMB a mai solicitat CNAS să acţioneze „prompt şi hotărât” în direcţia asigurării la timp a plăţilor către spitale, dar şi a asigurării sumelor optime pentru decontarea tratamentului pacienţilor prin programele de sănătate.

Deblocarea posturilor

Recent, președintele CMMB a cerut deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate, în special pentru medicii care au finalizat rezidențiatul.

”În calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, fac un apel către autorităţile competente să identifice cât mai rapid soluţii pentru deblocarea posturilor şi organizarea de concursuri conform procedurilor legale. Această măsură ar facilita inclusiv integrarea în sistemul public de sănătate a celor care au terminat Rezidenţiatul şi au promovat examenul de specialitate, oferindu-le posibilitatea de a-şi găsi locuri de muncă. Astfel, unităţile medicale publice şi-ar putea acoperi deficitul de medici, completându-şi schemele de personal”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele CMMB.