Apnee în somn – în sfârșit, un medicament eficient

Publicat: 24 iun. 2024, 23:01, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Apnee în somn - în sfârșit, un medicament eficient
tirzepatida apnee în somn obezitate diabet de tip 2

Pacienții care suferă de apnee în somn, în curând, ar putea să aibă o nouă opțiune: tirzepatida. Inițial, acest medicament a fost conceput pentru scăderea în greutate a pacienților suferinzi de obezitate și diabet de tip 2.

Potrivit New England Journal of Medicine, medicamentul a reușit o reducere în medie cu 60% a apneei în somn, transmite Sciences et Avenir.

Un trio de coșmar: obezitate, diabet și apnee în somn

Tirzepatida este cel mai recent medicament antidiabetic, cu efecte de slăbire recomandat în cazul pacienților care suferă și de obezitate. Medicamentul asigură o scădere în greutate cu 21% și face parte din familia de agoniști ai GLP-1. El este un hormon intestinal, care elimină glucoza din circulație, după ingerarea alimentelor.

Excesul de greutate, diabetul și apneea în somn sunt strâns legate. ”Cel puțin 70% dintre pacienții care se prezintă pentru evaluarea clinică a apneei în somn sunt supraponderali sau obezi”, subliniază profesorul Ronald Grunstein, specialist în somn și șeful National Health and Medical Research Council (NHMRC) Australia, autorul acestei lucrări.

Cauza apariției apneei este compresia căilor respiratorii realizată de țesutul adipos, care are ca rezultat întreruperi sau reduceri ale respirației.

Când această anomalie durează câteva secunde de cel puțin cinci ori într-o oră de somn, vorbim despre apnee obstructivă  în somn sau sindrom de hipopnee (SAOS). Până acum, principalele tratamente pentru apneea în somn includ pierderea în greutate și ventilația în timpul nopții. Dar pierderea de 15% în greutate necesară pentru a fi ”practic vindecată” este greu de obținut sau de menținut în timp, subliniază prof. Ronald Grunstein. În privința dispozitivului de ventilație, prof. Grunstein spune:

Știm că oamenii nu folosesc prea mult sau deloc dispozitivul, sau îl scot în miezul nopții și lasă cea mai mare parte a apneei severe de somn netratată. În timp ce cu pierderea în greutate, este un efect direct. Asta funcționează tot timpul ”.

Din acest motiv, reducerea cu 60% a apneei de somn dezvăluită de laboratorul Eli Lilly, care comercializează tirzepatidă și finanțează studii clinice în acest sens, dă speranță clinicienilor.

În ultimul lor studiu, tirzepatida a fost administrată injectabil, timp de aproximativ un an, unui număr de 469 de pacienți din nouă țări diferite, printre care  Statele Unite, Germania și Australia. Tirzepatida permite astfel o diminuare a 20 de întreruperi sau reduceri ale respirației pe oră din cele aproximativ 50 observate inițial, menționează prof. Ronald Grunstein.

„Cred că acesta este un pas important înainte ”, adaugă el. „ Este primul medicament care arată un astfel de grad de eficacitate în gestionarea apneei în somn, cu beneficiul suplimentar de a reduce tensiunea arterială, lipidele, de a ține sub control zahărul din sânge etc.”, explică prof. Grunstein.