OMS: Peste un miliard de persoane suferă de obezitate

Publicat: 03 mart. 2024, 23:01, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
OMS: Peste un miliard de persoane suferă de obezitate
foto: MT Marius Tuca

”Obezitatea este o problemă a omenirii”, estimările Organizației Mondiale a Sănătății indicând că, în prezent, peste un miliard de persoane suferă de această boală.

„În trecut, ne gândeam la obezitate ca la o problemă a celor bogaţi. Obezitatea este o problemă a omenirii”, a spus Francesco Branca, director de nutriţie în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, la o recentă conferinţă de presă.

Pentru formularea acestei concluzii alarmante, au fost analizate datele aparținând unui număr de 220 de milioane de persoane din peste 190 de țări.

Potrivit autorului principal al studiului, publicat în revisa The Lancet, Majdi Ezzati, profesor la Imperial College London, ”un număr enorm de pesoane trăiesc cu obezitate”.

Obezitatea copiilor

Acest fenomen  se observă încă din 1990 la nivel planetar și este cu atât mai îngrijorător cu cât ratele cele mai mari de creștere se înregistrează în rândul copiilor.

Pe de altă parte, pe planetă, sute de milioane de oameni suferă de foamete și de multe boli provocate de malnutriție.

Persoanele bolnave de obezitate sunt expuse riscului decesului prematur și multor boli severe: diabet, afecțiuni cardiovasculare și renale etc.  

Specialiștii subliniază  că  obezitatea este  mai frecventă în unele țări cu venituri mici și medii.  

Medicamente

Ezzati s-a referit și la medicamentele contra obezității. El a  precizat că noi medicamente puternice împotriva obezităţii, cum ar fi Wegovy, produs de Novo Nordisk, sau Mounjaro şi Zepbound, produse de Eli Lilly, sunt instrumente care ar putea ajuta,

Specialistul subliniază însă că, din cauza prețurilor acestora  şi a disponibilității reduse, aceste medicamente sunt inaccesibile pentru foarte multe persoane suferinde de obezitate.