Obezitatea ”atârnă” greu în Uniunea Europeană, avertizează OMS

Publicat: 20 dec. 2023, 23:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Obezitatea ”atârnă” greu în Uniunea Europeană, avertizează OMS

Obezitatea ”atârnă” din ce în ce mai greu în Europa: un cetățean din șase e considerat obez și mai mult de jumătate dintre adulții din UE sunt supraponderali, transmite Euronews.

Obezitatea este o gravă problemă de sănătate publică, deoarce mărește riscul de boli cronice cum este hipertensiunea, diabetul, bolile coronariene și unele cancere.

În medie, în Uniunea Europeană, supraponderea și obezitatea reduc speranța de viață cu aproape trei ani, potrivit OCDE (Organizația de cooperare și dezvoltare economică).

De asemenea, estimările recente sugerează că supraponderea și obezitatea sunt la originea a peste 1,2 milioane de decese în fiecare an în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care cuprinde 53 de țări.

Raportul OMS, intitulat ”European Regional Obesity Report 2022” arată că obezitatea este a patra cauză de deces după hipertensiunea arterială, riscurile alimentare, tutunul și că reprezintă peste 13% din numărul total de decese.  Indicele de masă corporală (IMC) este acceptat ca instrument util pentru măsurarea obezității în cazul adulților (vârsta de 18 ani și peste). Este vorba despre măsurarea greutății unei persoane raportat la înălțimea acesteia.

Potrivit Eurostat, în 2019, 52,7%  dintre adulții din UE erau supraponderali, proporția cea mai ridicată  fiind în Croația și Malta și cea mai redusă în Italia și Franța.

În 2019, proporția obezilor varia între 10,9% în România și 28,7% în Malta. În 12 țări din 33 de țări din Europa, un adult din cinci era obez.

Rata obezității era de 21% în Regatul Unit (date din 2017). În economiile celor matru mari ai UE, rata obezității arăta astfel: Germania –19%, Spania – 16%, Franța – 15% și Italia – 11,7%.