Obezitatea la adolescență, cauză a cancerelor la aproape toate organele

Publicat: 04 dec. 2023, 22:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Obezitatea la adolescență, cauză a cancerelor la aproape toate organele
foto: MT Marius Tuca

Obezitatea și supraponderea se plasează între primii patru factori de risc de deces și numeroase boli. Un nou studiu arată că tinerii cu indicele de masă corporală (IMC) ridicat în timpul adolescenței, prezintă un risc de trei-patru ori mai mare de a dezvolta unele forme de cancer la vârsta adultă.

Cercetătorii de la Universitatea Goteborg aduc probe privitoare la  influența negativă a  obezității asupra sănătății, în special în apariția cancerului. În acest studiu au fost incluși 1,4 milioane de bărbați, monitorizați între 1968 și 2005, când aveau vârste între 16 și 25 de ani. Dintre aceștia, aproape 80.000 au fost diagnosticați cu cancer. Concluziile acestui studiu, publicat în revista Obesity, sugerează că o persoană în vârstă de 18 ani cu un IMC ridicat ar prezenta un risc crescut pentru mai multe tipuri de cancer, la vârsta adultă.  

”Supraponderea și obezitatea la adolescență pare să mărească riscul de cancer și noi am observat această asociere aproape la nivelul tuturor organelor”, explică Aaron Onerup de la Universitatea Goteborg, principalul autor al studiului.

Și lista cancerelor asociate cu obezitatea, întocmită de cercetătorii de la Universitastea Goteborg, este îngrijorătoare: cancerul pulmonar, al creierului, tiroidei, esofagului, stomacului, pancreasului, ficatului, colonului, rectului, renal, melanom etc.

IMC

Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator de calculare a greutății corporale normale în funcție de înălțime. Formula de calcul a IMC este: greutate / înălțime (în centimetri).

În funcție de rezultate avem: între 18,49 sau sub : subponderal; între 18,50 și 24,99: greutate normală; între 30 și 34,99: obezitate (gradul I); între 35,00 și 39,99: obezitate (gradul II);  între 40.00 și peste: obezitate morbidă.

Obezitatea mai periculoasă ca tabagismul

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că obezitatea va depăși tabagismul în privința riscurilor asupra sănătății.

Aproape două treimi dintre adulți și un copil din trei din regiunea europeană a OMS suferă de suprapondere sau obezitate și aceste cifre continuă să crească, subliniază OMS într-un raport, în 2022.

În aceste condiții, în următoarele decenii, obezitatea ar putea să detroneze tabagismul ca principalul factor de risc de cancer, care este evitabil. OMS estimează la circa 13 numărul cancerelor legate de obezitate.   

De asemenea, OMS subliniază că obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică pe care intenționează să o țină sub control prin ”medii sănătoase”. Concret, prin combaterea stilului de viață sedentar indus de apariția ecranelor, alimentație echilibrată, activitate fizică.