Atenție! Furia mărește riscul de crize cardiace și AVC

Publicat: 02 mai 2024, 18:33, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție! Furia mărește riscul de crize cardiace și AVC
furie accident vascular cerebral vase de sânge

A-ți păstra cumpătul chiar în momente dificile te ajută să reduci riscul de crize cardiace sau de accident vascular cerebral.  Este concluzia unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York, potrivit The Sun.

Cercetătorii susțin că atunci când devenim furioși, celulele din vasele de sânge încetează să mai funcționeze în mod corect. Astfel, leziunile la nivelul celulelor restricționează fluxul sanguin, ceea ce mărește presiunea asupra inimii. În aceste condiții, riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral (AVC) este maxim.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat datele a 280 de participanți. Aceștia  trebuia fie să-și amintească un episod personală care i-a înfuriat, fie să-și amintească o  experiență personală de anxietate, să citească o serie de propoziții deprimante sau să numere în mod repetat până la 100 pentru a induce o stare neutră..

Apoi, cercetătorii au analizat apoi celulele din vasele de sânge ale participanților pentru a vedea cum le-a afectat fiecare emoție. Și au descoperit că furia a dus la dilatarea  vaselor de sânge timp de până la 40 de minute după acest episod.

„Acest studiu se adaugă la baza dovezilor tot mai mare că dezechilbrul la nivel mintală poate afecta sănătatea cardiovasculară”, a explicat profesorul Glenn Levine, de la Baylor College of Medicine.

Așadar, cea mai bună abordare pentru combaterea acestui fenomen este să înveți cum să gestionezi sentimentele de furie fără a le lăsa să te stăpînească. „Și apoi, odată ce ești conștient de asta, ai controlul și nu te va mai controla”, a declarat dr. Brett Ford, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Toronto Scarborough, pentru CNN.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că  17,7 milioane de decese sunt atribuite bolilor cardiovasculare, reprezentând 31% din mortalitatea globală totală.

Cele mai bune modalități de a vă menține inima sănătoasă sunt:  o dietă echilibrată, menținerea greutății normale, evitarea sedentarismului prin efectuarea unui sport în mod regulat și la fumat.