Apocalipsa prețurilor. Cine este guvernatorul care se declară neputincios

Publicat: 18 mai 2022, 12:39, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Apocalipsa prețurilor. Cine este guvernatorul care se declară neputincios

Creșterea „apocaliptică” a prețurilor alimentelor la nivel mondial provoacă îngrijorare la Londa, unde Guvernatorul Băncii Angliei¸ Andrew Bailey, se declară „neputincios” în fața inflației în creștere, în timp ce economia este afectată de războiul din Ucraina.

El atrge atenția asupra faptului că prețurile cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani, dând naștere unui „șoc foarte mare al veniturilor”, care cel mai probabil se va  intensifice în lunile următoare, nefiind exclusă o inflație de două cifre înainte de sfârșitul anului, potrivit AlephNews.

În contextul în care Ucraina, un important producător agricol, nu va putea transporta grâu și uleiuri alimentare din depozitele sale din cauza blocadei rusești va fi greu de oprit majorarea prețurilor, le-a spus Bailey parlamentarilor din cadrul Comitetului pentru Trezorerie.

„Ucraina are alimente în depozite, dar nu le poate scoate în acest moment. În timp ce ministrul de finanțe a fost optimist în ceea ce privește înființarea culturilor, el a spus că, în momentul de față, nu există nicio modalitate de a le expedia, iar situația se înrăutățește. Aceasta este o îngrijorare majoră și nu doar pentru această țară, ci și pentru lumea în curs de dezvoltare.”

„Nu sunt, nici pe departe, un strateg militar, dar orice se poate face pentru a ajuta Ucraina să își scoată alimentele ar fi o contribuție uriașă”, a precizat Bailey.

Pe de altă parte, mulți experți consideră că instituția a acționat prea lent în ceea ce privește majorarea ratelor dobânzilor în momentul în care prețurile au luat avânt anul trecut. Toate acestea fac să crească presiunea asupra Trezoreriei de a organiza un buget de urgență pentru a aborda criza, după ce Rishi Sunak, fostul cancelar al finanțelor publice din 2020, a ales să majoreze impozitele în același timp în care veniturile erau în scădere.

Cel mai mare impact asupra Regatului Unit s-a manifestat, până în prezent, prin creșterea facturilor la gaz și a prețurilor la benzină, care s-ar putea agrava în funcție de aprovizionarea cu combustibili fosili din Rusia.

Până una – alta, Confederația Industriei Britanice a cerut cancelarului să intervină cu un ajutor suplimentar pentru gospodăriile sărace și pentru companiile aflate în dificultate.