Apple, depășită în topul celor mai valoroase companii din lume. Cine domină acum industria tehnologică

Publicat: 06 iun. 2024, 17:59, de Cristina Cohuț, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Apple, depășită în topul celor mai valoroase companii din lume. Cine domină acum industria tehnologică
Apple iPhone

Acțiunile Nvidia au atins miercuri un nivel record la New York, depășind Apple și ocupând locul doi în topul celor mai valoroase companii mondiale, transmite Reuters.

Capitalizarea bursieră a Nvidia a depășit 3.000 de miliarde de dolari, datorită cererii masive pentru cipurile sale, care au consolidat poziția firmei americane în domeniul inteligenței artificiale generative (AI).

Nvidia planifică pentru vineri o divizare a acțiunilor, o mișcare care ar putea stârni interesul investitorilor individuali pentru titlurile companiei americane.

Depășirea Apple în ceea ce privește capitalizarea bursieră reprezintă o schimbare semnificativă în Silicon Valley, unde gigantul condus odinioară de Steve Jobs a dominat după lansarea iPhone-ului în 2007.

La încheierea ședinței bursiere de miercuri, acțiunile Nvidia înregistrau o creștere de 5,2%, ajungând la 1.224,40 dolari, evaluând compania la 3.012 miliarde de dolari, în timp ce titlurile Apple s-au apreciat cu 0,8%, cu o capitalizare de piață de 3.003 miliarde de dolari.

Microsoft rămâne cea mai valoroasă companie din lume, cu acțiuni în creștere cu 1,9%, iar capitalizarea de piață atingând 3.150 miliarde de dolari.

„Nvidia face bani din AI chiar acum, iar firmele ca Apple şi Meta cheltuiesc cu AI. Ar putea fi o concluzie anticipată că Nvidia va depăşi şi Microsoft, dar sunt mulţi bani pe piaţă”, susţine Jake Dollarhide, director la Longbow Asset Management.

În 2024, acțiunile Nvidia au crescut cu 147%, în contextul cursei globale pentru capacități informatice AI. De la 22 mai, când Nvidia a prezentat estimări optimiste privind creșterea veniturilor, titlurile sale au crescut cu aproape 30%.

Încrederea în domeniul inteligenței artificiale a stimulat și creșterea altor companii producătoare de cipuri, iar indicele PHLX al industriei cipurilor a urcat cu 4,5%.