Aproape 9 din 10 români nu și-au permis o vacanță în 2019

Aproape 9 din 10 (86,8%) dintre românii aflați în risc de sărăcie nu și-au putut permite o vacanță de o săptămână, în 2019, fiind a doua țară după Grecia (88,9%), și urmată de Croația (84,7%), Cipru (79,2%) și Slovacia (76,1%), potrivit Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC).

Potrivit comunicatului, 28% dintre cetățenii UE nu își pot permite o vacanță timp de o săptămână departe de casă, iar acest procent crește la 59,5% pentru persoanele al căror venit este sub pragul de risc de sărăcie.

Majoritatea cetățenilor ale căror venituri sunt sub 60% din venitul median sunt șomeri sau pensionari, dar acest grup include și milioane de lucrători cu salarii mici, în special cei care câștigă salariul minim legal. Salariile minime care nu acoperă costurile unui trai decent îi împing pe lucrători în pericol de sărăcie în cel puțin 16 state membre ale UE.

Potrivit Comisiei Europene, 22 de milioane de lucrători câștigă mai puțin de 60% din venitul median”.

ETUC, spune comunicatul, colaborează cu deputații europeni pentru a introduce un „prag de decență” în legislație care să asigure că salariile minime legale nu ar putea fi niciodată plătite la mai puțin de 60% din salariul median și la mai puțin de 50% din salariul mediu al oricărui stat membru. Această măsură ar oferi o creștere salarială pentru peste 24 de milioane de oameni.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole