Aproape jumătate dintre tinerii din România vor să-și demareze o afacere la munte

Publicat: 13 feb. 2022, 23:00, de Puterea.ro, în Business , ? cititori
Aproape jumătate dintre tinerii din România vor să-și demareze o afacere la munte

Aproape 45% dintre tinerii români sunt interesați să-și deschidă o afacere la munte, precum o pensiune, un restaurant sau predarea de lecții de schi. În același timp, tinerii spanioli speră să devină fermieri sau păstori.

În ceea ce privește România, din sondaj rezultă că se înregistrează o rată ridicată a tinerilor interesați să înființeze o afacere la munte (44,7%), iar Spania prezintă o atracție deosebită pentru așa-numitele locuri de muncă tradiționale montane (37%), precum fermieri, păstori, instructori de schi, potrivit datelor puse la dispoziție de Asociația Europeană a Zonelor Montane, care a realizat un sondaj în rândul tinerilor europeni.

În general, repondenții din România sunt mai în vârstă decât media europeană, deoarece 58% au între 26 și 29 de ani (față de 46% la nivel european). Ca și în cazul Spaniei, acest lucru poate explica de ce avem aici o proporție mai mare de tineri lucrători (67%) și mai puțini tineri studenți (25%), în comparație cu media europeană (respectiv 37% și 56%).

Calitatea vieții și frumusețea naturii, principalele atracții

 Raportul Euromontana analizează rezultatele sondajului la scară europeană. Tendințele menționate mai sus reprezintă firul comun al raportului și sunt confirmate în toate țările chestionate. Cu toate acestea, în funcție de faptul că locuiesc în Alpi, Carpați, Pirinei sau chiar în două văi din apropiere, tinerii prezintă provocări sau oportunități diferite. Analizând datele în funcție de țară, apar tendințe specifice ce pot oferi temei de analiză cu privire la nevoile tinerilor din zonele montane.

Principalul mesaj de reținut din acest raport este că zonele montane sunt atractive pentru tineri. La nivel european, majoritatea tinerilor (66%) doresc să trăiască și să lucreze într-o zonă montană în viitor. Munții europeni au puncte forte recunoscute de tineri, în primul rând calitatea vieții în munți și apropierea de natură. Acestea sunt cele două motive principale pentru care tinerii trăiesc la munte, iar acest lucru nu s-a schimbat de la studiul anterior realizat de Euromontana în 2012. Cu toate acestea, zonele montane suferă de un acces dificil la educație, lipsa locurilor de muncă și transportul public deficitar. Aceste bariere sunt clar identificate ca probleme majore pentru tineri și nu s-au schimbat în zece ani.

Sondajul a fost adresat tinerilor din zona de munte, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, cu scopul de realiza un studiu complex la nivel european și pentru evalua mai bine dorințele și provocările tinerilor, populației, care trăiește în zonele montane.  Consiliul Județean Maramureș este membru al Asociației Europene a Zonelor Montane – „EuroMontana”.