Aprovizionarea cu ulei s-a îmbunătăţit în UE, pe măsură ce au început să vină livrările din Ucraina pe cale ferată

După problemele legate de aprovizionarea cu ulei de floarea soarelui la nivelul UE, piața începe să se stabilizeze, pe măsură ce producătorii s-au adaptat la deficitul creat de războiul din Ucraina, iar unele livrări din această ţară au ajuns pe calea ferată sau cu camionul, susține FEDIOL, Asociaţia Europeană a Industriei Uleiurilor Vegetale, transmite Reuters.

Așa cum se știe, Ucraina este de departe cel mai mare furnizor al UE de ulei de floarea soarelui. După invadarea Ucrainei de către Rusia, consumatorii au recurs la achiziţii de panică, apărând lipsuri de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare până la consumatorul final. Urmarea a fost o explozie a prețurilor.

În replică, producătorii de motorină bio au redus cantităţile de floarea soarelui pe care le utilizează în combustibilii lor, în timp ce producătorii de alimente au modificat reţetele produselor pentru a include alte uleiuri vegetale, precum uleiul de rapiţă.

„Reformularea şi redirecţionarea volumelor de uleiuri vegetale au redus presiunile asupra cererii de ulei de floarea soarelui”, a arătat FEDIOL.

O cantitate de 260.000 de tone de ulei de floarea soarelui din Ucraina a fost importată în blocul comunitar în perioada cuprinsă între 27 februarie şi 1 mai. Anterior, FEDIOL a informat că, în mod normal, o cantitate de aproximativ 200.000 de tone de ulei de floarea soarelui din Ucraina ajungea în fiecare lună în Uniunea Europeană.

Livrările de seminţe de floarea soarelui şi ulei de floarea soarelui au reuşit să vină din Ucraina, în principal pe cale feroviară şi rutieră, arată asociația.

Îmbunătăţirea recentă a aprovizionării cu ulei de floarea soarelui a condus la scăderi de preţuri şi a încetat practica substituirii cu ulei de rapiţă, susţine FEDIOL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...