Aproximativ 85% din ambalajele din plastic ajung la gunoi (firmă de salubrizare)

Publicat: 01 sept. 2022, 17:31, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Aproximativ 85% din ambalajele din plastic ajung la gunoi (firmă de salubrizare)

Aproximativ 40% din tot plasticul produs este folosit pentru a crea ambalaje, iar 85% din aceste ambalaje ajung la depozitele pentru deşeuri, susţin reprezentanţii unei firme de salubrizare.

Conform sursei citate, aproximativ 400 de milioane de tone de deşeuri din plastic sunt produse anual.

Mai mult decât atât, aproximativ 90% din produsele din plastic de unică folosinţă sunt fabricate din combustibili fosili, conform World Economic Forum, care sunt consideraţi responsabili de aproape 80% din emisiile de dioxid de carbon din toată lumea, care contribuie la efectul de seră.

„Sunt atât de multe la nivel mondial, încât este foarte greu să spui cu exactitate câte ajung la gunoi şi câte sunt reciclate. Cu toate acestea, în privinţa deşeurilor reciclabile sunt realizate anual, în toată lumea, tot felul de măsurători care pot oferi o percepţie generală asupra gradului de reutilizare a diferitelor categorii de materiale”, arată analiza firmei de salubrizare.

Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, a făcut un rezumat al celor mai noi date din industria de reciclare.

Acesta susţine că în timp ce materiale precum sticla şi aluminiul sunt reciclabile la nesfârşit, iar oamenii ştiu acest lucru, în privinţa plasticului apar cele mai multe confuzii, când este vorba despre colectarea separată a acestui tip de deşeuri, aşa că multe tipuri de materiale plastice sunt etichetate ca fiind reciclabile şi sunt depozitate în comun cu cele reciclabile şi ajung în cele din urmă la gropile de gunoi.

„În majoritatea recipientelor de colectare separată a deşeurilor din plastic şi metal găsim foarte multe ambalaje care nu se încadrează în categoria reciclabile, precum ambalaje din polistiren, folii şi chiar pungi biodegradabile. Acest lucru contribuie, la scăderea ratei de reciclare, pentru acest material care, în fapt, continuă să fie cel mai important reciclabil, din punct de vedere cantitativ. În schimb, reciclarea hârtiei, sticlei şi aluminiului sunt dovada că programele de colectare separată pot avea success, dacă oamenilor le pasă şi separă materialele”, a spus Bogdan Constantinescu.