Ar putea începe o mare criză financiară în economia mondială? Avertismentul Băncii Centrale a Moscovei

Banca Centrală a Moscovei indică „dezechilibre grave” în economia globală, niveluri crescânde și nesustenabile ale datoriilor atât în ​​sectorul public, cât și în sectorul privat, precum și riscuri de inflație în întreaga lume.

Potrivit The Moscow Time, banca a declarat în cadrul unui raport că „în primul trimestru al anului 2023, ar putea începe o criză financiară pe scară largă în economia mondială – comparabilă cu criza din 2008-2009, cu o perioadă lungă de incertitudine și o recuperare prelungită”. Scenariul a fost prezentat ca una dintre așa-numitele previziuni „alternative” ale Băncii pentru modul în care economia mondială s-ar putea dezvolta în următorii trei ani. În scenariul său „de bază” – considerat cel mai probabil – o recesiune pe scară largă este evitată, deoarece inflația se moderează în anul următor.

„Piețele financiare se așteaptă doar la o normalizare moderată a politicii monetare în țările dezvoltate și fiecare pas următor în creșterea ratelor va provoca din ce în ce mai multă îngrijorare pentru investitori”, mai avertizează banca.

Țările mai sărace au fost salvate doar de cele mai grave consecințe

Analiștii băncii sunt îngrijorați de explozia datoriilor nesustenabile în timpul pandemiei coronavirusului, care a împins atât împrumuturile guvernamentale, cât și cele corporative la recorduri. În special, vede riscuri în „acumularea datoriilor de către state și companii cu stabilitate financiară slabă”. Raportul a afirmat, de asemenea, că țările mai sărace au fost salvate doar de cele mai grave consecințe ale poverii lor grele datorate datorită naturii globale a pandemiei și lansării de programe de sprijin pe scară largă de către instituțiile internaționale, cum ar fi Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Se anticipează că o creștere a economiei globale ar scădea la 1,1% într-o astfel de situație. Economiștii consideră, în general, o creștere anuală a PIB-ului global sub 3% ca fiind o recesiune la nivel mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Rezultatul anchetei: UMB-ul a săpat un drum la jumătate de metru...

Rezultatele primei etape a anchetei desfășurate în urma tragicului incident de miercuri spre joi, în care patru persoane au murit și alte cinci au...