Ar putea urma şi ”alte Brexituri” dacă ”bula de la Bruxelles” nu evoluează?

Francezul Michel Barnier, fost negociator-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, acum candidat în alegerile primare ale dreptei franceze pentru scrutinul prezidenţial de anul viitor, şi-a menţinut miercuri criticile la adresa instanţelor judiciare europene. Mai ales în ceea ce priveşte politicile migratorii, avertizând că dacă nimic nu se schimbă am putea avea şi ”alte Brexituri”, relatează AFP.

Barnier a vorbit săptămâna trecută în oraşul Nîmes la zilele parlamentare ale formaţiunii Republicanii și a produs stupefacţie, afirmând că în problema imigraţiei în Franţa este ameninţată în permanenţă de o decizie sau de o condamnare a Curţii de Justiţie a UE. Michel Barnier, a cărui contribuţie în negocierea Brexitului a fost salutată unanim, a promis că dacă ajunge preşedinte al Franţei va convoca un referendum pentru ca Franţa să-şi regăsească ”libertatea de manevră” în chestiunea imigraţiei, care în cazul britanicilor a jucat un rol semnificativ în decizia lor de a părăsi Uniunea Europeană.

”Cei care cred că Brexitul este acum în urmă – părerea generală este că negocierile au fost bine conduse -, că putem continua ”business as usual”, fac o greşeală foarte gravă. Dacă nimic nu se schimbă, vor fi şi alte Brexituri”, a declarat pentru săptămânalul Le Point aspirantul dreptei la preşedinţia Franţei. El a transmis acest avertisment către ”bula de Bruxelles” şi într-o altă intervenţie la postul Cnews. Dezvoltând în declaraţia acordată Le Point ideea evocată anterior despre instanţele judiciare europene, Barnier a estimat că ”politica de imigraţie naţională şi politica de imigraţie europeană nu funcţionează”.

E necesară o pauză

Trebuie să facem o pauză, o oprire a imigraţiei extraeuropene, pentru o perioadă de trei până la cinci ani, timp în care procedurile naţionale să fie revizuite, să negociem la nivel european asupra frontierelor externe ale Uniunii şi cu ţările de origine ale imigraţiei”, a explicat fostul responsabil comunitar.

Deocamdată, noi dorim să ne regăsim suveranitatea, sub forma unui ”scut constituţional” care să securizeze deciziile luate pentru a consolida politica noastră migratorie. De ce? Pentru că, în condiţiile în care nu există vreo referinţă reală despre chestiunea fluxurilor migratorii în Constituţia noastră şi textele noastre naţionale şi europene sunt prea generale sau imperfecte, li se lasă mult loc instanţelor naţionale şi europene în interpretarea textelor. Există numeroase viduri legislative”, a argumentat Barnier.

El a mai exprimat opinia conform căreia un Brexit ”poate să se întâmple şi în altă parte dacă nu suntem atenţi’‘. Una dintre lecţiile pe care Barnier a spus că le-a învăţat în urma activităţii sale este aceea că la Bruxelles este nevoie de ”mai puţină birocraţie, mai multă democraţie”!

1 COMENTARIU

  1. Articolul este foarte adevarat. „Francezul Michel Barnier, fost negociator-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, acum candidat în alegerile primare ale dreptei franceze pentru scrutinul prezidenţial de anul viitor, şi-a menţinut miercuri criticile la adresa instanţelor judiciare europene.”

    Restabilirea Spaţiului Schengen fără controale la frontierele interne este un lucru extrem de important pentru Romania cit si pentru intreaga Uniune Europeana.
    Brexitul pentru Romania inseamna dezastru, o catastrofa, iesirea Romaniei din zona Shengen ar insemna faliment si poate un adevarat razboi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...