Arbidol: Oficial, fără autorizație în România și Moldova. Neoficial, liber la tarabă!

Medicamentul Arbidol (denumire comercială) nu este  autorizat nici în România, nici în Republica Moldova, anunță Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Deși nu se comercializează oficial, medicamentul este procurat de la tarabe, prețul lui crescând în ultima perioadă.

„În Nomenclatorul de Stat al medicamentelor pot fi găsite însă produse cu aceeași substanță activă – umifenovir,… fiind vorba de:

1. Arbivir-Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B);
2. Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA)

În prospectul preparatelor cu conținut de Umifenovir nu există informații privind administrarea lui împotriva infecției provocată de COVID-19”, anunță Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova.

Autorizație de fabricație/certificat de bună practică

Conform prevederilor art. 704 alin (1) din Legea 95/2006, republicată, “niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.

Referitor la unitatea de fabricație din Rusia a medicamentului Arbidol, este necesar ca aceasta să dețină o autorizație de fabricație/un certificat de bună practică de fabricație emis de o autoritate competentă din UE.

Precizăm că nu a fost depusă, până în prezent, în conformitate cu legislația în vigoare, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conțină umifenovir, informează ANMDMR.

Păreri împărțite

În timp ce medicamentul nu are autorizație, el ajunge în țară din Rusia și Ucraina și se poate cumpăra de la tarabe din Suceava, Sighetul Marmației. În mod periculos, medicamentul este procurat pe sub mână și este folosit fără o recomandare și monitorizare din partea unui medic. Chiar și opiniile medicilor privitoare la baneficiile și riscurile legate de acest medicament sunt împărțite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...