Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor

Publicat: 30 iun. 2025, 17:44, de Marian Apipie, în Agricultura , ? cititori
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor

Fructele autohtone încep să piardă tot mai mult teren în România în fața celor exotice. Acestea s-au aclimatizat perfect în ultimii ani la noi din cauza schimbărilor climatice și în special a secetei. Solurile nisipoase din Sahara Olteniei, cum este cunoscută zona de sud a județului Dolj, s-au dovedit prielnice pentru culturi care cu ani în urmă nu se regăseau decât în regiunile calde ale Asiei. Arborii exotici au prins rădăcini bune la noi și au început să dea pe rod, aducând profit fermierilor.

Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect în România

Dacă bruma din februarie și martie a făcut ravagii în livezile tradiționale de cais și piersic, fructul minune bogat în vitamina C nu a avut de suferit. Este considerat și fructul viitorului ca, de altfel, toate fructele care se pot adapta rapid la orice tip de climă sau teren și au un bogat conținut nutritiv.

În ultimii ani, numai în Dolj au fost aclimatizate peste 20 de soiuri de fructe și legume exotice, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni. Terenurile nisipoase de aici s-au dovedit propice pentru culturi precum cele de cartof dulce, kiwi, fistic, kaki, goji, smochin sau curmale chinezești, iar recoltele au devenit tot mai însemnate.

Dacă fructele clasice produse în ţara noastră au avut de suferit, fermierii din sud au încercat ceva diferit și au reușit. Pe nisipurile de la Dăbuleni, specialiștii au aclimatizat curmalul chinezesc sau, cum îi spun localnicii, jujuba. El este fructul minune bogat în vitamina C.

Curmalele românești, tot mai căutate

Cele șase soiuri aduse în Dolj în 2018 s-au adaptat foarte bine, iar recolta este bogată, de aproape 15 – 20 de kilograme dintr-un singur pom.

Fructele sunt bogate în vitamina C, iar un kilogram costă aproximativ 16 lei. Supermarketurile și piețele din marile orașe au început deja să ceară constant loturi de curmale românești, deschizând astfel un canal profitabil pentru fermierii care vor să intre pe această nișă.

Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor

„Dacă mănânci un pumnișor de fructe asigură necesarul de vitamina C, stimulează imunitatea, este foarte bun pentru ficat, este liniștitor“, a declarat Irina Titirică, doctor inginer la Institutul de cercetare de la Dăbuleni, pentru ProTV.

Printre speciile noi testate la Dăbuleni, trebuie remarcat cartoful dulce, la categoria legumicultură, și curmalul chinezesc (jujube) la pomicultură, ambele adaptându-se foarte bine în Sahara Olteniei.

Curmalul este deja la al șaptelea an de testare, am extins plantația, deoarece se comportă foarte bine, este un super-fruct, foarte bogat în vitamina C, care poate să fie cultivat și în alte zone. Dacă mergem în câmp la 40 de grade Celsius, acest arbușt strălucește, frunzele sunt strălucitoare. Asimilează și la peste 40 de grade. La noi și umiditatea relativă a scăzut foarte mult, avem zile de vară când ajunge la 10%, ceea ce este sufocant. Schimbările climatice sunt o realitate pe care o trăim“, a explicat Aurelia Diaconu, directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.

Cercetătorul român a mai spus că fermierii trebuie să ia în calcul astfel de soluții, pentru că altfel nu vor rezista pe piață.

Livezile cu fructe autohtone, distruse de vremea rea

În multe livezi din România, pomii încărcaţi de roade anul trecut abia au făcut fructe. Vremea rea din primăvară a compromis total recoltele. Puţinele fructe care au mai rămas pe ramuri sunt deja stricate. În Gorj, spre exemplu, localnicii aşteaptă acum vişinele din străinătate ca să facă vişinată şi dulceaţă. Din livezi, nu au ce aduna.

„Producţia e foarte slabă. Sunt zone unde nu există producţie aproape în totalitate, dar şi zone unde au fost temperaturile mai ridicate, dar e producţie slabă“, a spus Valentin Priporeanu, director Direcţia de Agricultură Gorj, pentru Antena 1. De asemenea, fermierii anunţă recolte slabe la caise, prune, mere, pere și gutui.

Citește și: O stațiune din România recunoscută în lume pentru apele sale vindecătoare va fi redeschisă după ani buni în care a zăcut în ruină