Arcturus, variantă a coronavirusului, vine cu febră mare

Organizația Mondială a Sănătății supraveghează îndeaproape o nouă variantă a coronavirusului, Arcturus, care este la originea unui nou val de Covid-19 în India, transmite Euronews.

XBB.1.16, cunoscută sub numele Arcturus – numele celei mai strălucitoare stele din emisfera celestă nordică – a fost detectată în 21 de țări din 27 martie. La jumătatea lunii aprilie, OMS a trecut XBB.1.16 în categoria ”variantă de urmărit”, estimându-se că este prezentă în 34 de țări.

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo cred că această sușă ar putea fi de 1,17 – 1,27 ori mai infecțioasă comparativ cu sușa Kraken, ultima mare subvariantă a Omicron, ceea ce o face susceptibilă de a deveni dominantă.

Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilă cu lupta contra Covid-19 în cadrul OMS, a precizat că ”este vorba despre o sușă de urmărit”.

De la începutul pandemiei de coronavirus, OMS a întocmit trei categorii pentru a evalua riscul potențial al noilor tulpini de Covid-19: ”variante îngrijorătoare”, ”variante de urmărit” și ”variante sub supraveghere”.  Clasificarea se face în funcție de o serie de criterii, cum ar fi potențialul de răspândire, probabilitatea de a provoca noi valuri etc.

Arcturus, idenificată pentru prima dată în luna ianuarie, nu pare a fi mai gravă comparativ cu variantele precedente. OMS consideră că gravitatea și considerațiile clinice ale acestei variante sunt ”scăzute”.

Totuși, Arcturus are o mutație suplimentară a proteinei spike, care prezintă indicii robuste de risc crescut de transmitere și ocolire a protecției imunitare, subliniază OMS. 

Cu alte cuvinte, Arcturus pare să fie mai contagioasă comparativ cu variantele precedente și să aibă o capacitate moderată de rezistență în fața protecției imunitare.

India este țara care înregistrează cel mai mare număr de cazuri de Arcturus, unde spitalele sunt în stare de alertă.

Dr. Vipin Vashishtha, pediatru și fost șef al comitetului de vaccinare al Academiei indiene de pediatrie, a declarat, în Hindustan Times, că simptomele asociate cu infecția cu Arcturus sunt: febră mai mare comparativ cu variantele precedente, tuse și o afectare care provoacă o inflamație. Or, până acum, acest simptom era foarte rar la pacienții diagnosticați cu Covid-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...