Arheologie Genetică. „Medalie de Aur” la „UGAL INVENT” pentru restaurarea soiului de varză „Licurișca”

Publicat: 15 nov. 2023, 06:45, de Sorin Costea, în News , ? cititori
Arheologie Genetică. „Medalie de Aur” la „UGAL INVENT” pentru restaurarea soiului de varză „Licurișca”

„Arheologia genetică” este un domeniu de cercetare cu multiple direcții de dezvoltare, una dintre acestea fiind restaurarea unor soiuri de plante tradiționale cu calități deosebite, care sunt pe cale de dispariție.

Una dintre unitățile de cercetare care s-a remarcat în ultimii ani este Baza de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale de la Buzău, condusă de dr ing Costel Vînătoru, care a reușit inventarierea, colectarea, ameliorarea, cercetarea și conservarea resurselorfitogenetice ale unor soiuri de plante tradiționale.

Cercetătorii de la Baza de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău au obținut la Salonul de Inventică „UGAL INVENT” de la Galați „Medalia de Aur” pentru restaurarea principalelor trăsături identitare ale vechii varietăți de varză românească de toamnă, „Licurișca”, un soi pe cale de dispariție ca și alte soiuri tradiționale de legume românești, scoase de pe piață din cauza importurilor masive ale unor produse mai ieftine, dar de proastă calitate.

La „UGAL INVENT – 2023” au fost acordate trei „Medalii de Aur”, pentru cercetări în Medicină, Arheologie Genetică și Energetică

La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a avut loc ediția din acest an a Salonului „UGAL INVENT” organizat de universitatea din Galați și Black Sea Universities Network în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Tehnice din România , Universitatea Tehnică a Moldovei, Institutul Naţional de Inventică Iaşi, Asociația Generală a Inginerilor din România şi Forumul Inventatorilor Români.

Salonul de inventică de la Galați s-a bucurat și de participarea multor universități și institute de cercetări din străinătate, printre care Norton University Cambodia, MPS Technology din Polonia, University Malaysia Perlis, „Golden Root Lt”, din Taiwan, Bliss Education Center, University of Rome „Tor Vergata”, Ramkhamhaeng University, din Thailanda, ALMaarefa University, din Arabia Saudită, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahu și Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare și Universitatea Tehnică a Moldovei.

La ediția din acest an au fost acordate trei „Medalii de Aur”, pentru rezultatele obținute la următoarele teme de cercetare, din Medicină, Arheologia Genetică și Energetică:

– „Dispozitiv ortopedic de corectare a defectului Talipes Calcaneus/Talipes Calcaneovalgus”, al cercetătorilor Mihnea Costoiu, Augustin Semenescu, Vasile Cristian Doicin, Mihaela Elena Ulmeanu, Cătălin Cîrstoiu, Ioana Cristina Doicin, Ileana Mariana Mateș, de la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București;

– „Research regarding restoration of the main identity traits of old Romanian autumn cabbage variety, Licurișca” (Cercetare privind restaurarea principalelor trăsături identitare ale vechii varietăți de varză românească de toamnă, Licurișca), al cercetătorilor Costel Vînătoru, Bianca Mușat, Camelia Bratu, Geanina Negoșanu, Matilda Popescu, Dorel Hoza, de la Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău;

– „Turbină eoliană cu ax vertical cu protecție aerodinamică împotriva suprasarcinilor”, al cercetătorilor Viorel Bostan, Ion Bostan, Valeriu Dulgheru, Valeriu Odainâi, Marin Guțu, Radu Ciobanu, Oleg Ciobanu, Ivan Rabei, Vitalie Gladîș, de la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Varza „Licurișca”, un soi tradițional românesc, vechi de peste 100 de ani, scos de pe piață de importatorii de legume

Revenind la tema dezvoltată de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale (BRGV)  Buzău trebuie făcută precizarea că performanța a constat în restaurarea genetică a soiului de varză „Licurişca”, vechi de peste 100 de ani, această restaurare fiind realizată prin cercetări amănunţite de arheologie genetică.

„Noi am participat cu o lucrare care a tratat restaurarea soiului de varză <<Licurişca>>, o lucrare spunem noi de arheologie genetică, pentru că acest soi este considerat unul dintre cele mai vechi soiuri de varză cultivat pe teritoriul României, un soi care a dispărut din cultură, înlocuit din păcate cu altele din import. Noi am încercat să îl readucem la viaţă.

Am debutat cu acest program la Congresul Mondial al Horticultorilor de la Angers, anul trecut, unde am prezentat o parte din munca noastră depusă pentru restaurarea acestui soi. Acolo lucrarea a fost acceptată pentru a fi publicată în cel mai prestigios jurnal de horticultură a lumii, iar la Galaţi am primit medalia de aur”, a declarat dr ing Costel Vînătoru, directorul BRGV.

Potrivit acestuia, soiul de varză „Licurişca”, vechi de peste 100 de ani, se remarcă prin rezistenţa sa, mărimea, dar şi prin calităţile sale ideale în gastronomie.

„Am strâns resurse genetice din toată ţara, în special din zonele în care soiul s-a dezvoltat pentru că a fost cultivat de la Buzău până în Bulgaria, în toţi Balcanii. La noi vorbim de varietăţi de <<Licurişca>> de Buzău, de Brăila, Ialomiţa sau Bărăgan sau de Prahova, varietăţi dezvoltate în bazinele legumicole respective. Din ele au evoluat altele. Cercetările continuă în sensul în care vrem să restaurăm soiul de varză tomnatică de Buzău, o varietate din <<Licurişca>>, apoi soiul de varză <<Inimă de bou>>, a nu se confunda cu soiul de tomate, varza căpăţânoasă de Buzău, care au avut ca trunchi comun varza <<Licurişca>>. Am strâns aceste varietăţi şi am restaurat acest soi care poate intra în piaţă.

Documente despre acest soi găsim de la 1872, la 1896 avem o referire şi cea mai frumoasă descriere o găsim la 1926. Un soi vechi care a fost neglijat”, a mai precizat directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău.