OMS îndeamnă la vigilență sporită față de gripa aviară

Publicat: 27 apr. 2024, 22:25, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în News , ? cititori
OMS îndeamnă la vigilență sporită față de gripa aviară
OMS îndeamnă la vigilență față de gripa aviară

Gripa aviară se răspândește din ce în ce mai mult. Pot fi afectate și mamiferele, de exemplu vacile. Deși OMS evaluează în prezent riscul pentru sănătatea publică ca fiind scăzut, avertizează în continuare împotriva consumului de lapte crud.

Răspândirea globală a virusului gripei aviare H5N1 continuă să preocupe Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Organizația consider, în present, că riscul pentru sănătatea publică pe care îl prezintă virusul este scăzut. Cu toate acestea, într-o nouă analiză de risc, aceasta a cerut tuturor țărilor să împărtășească imediat noile constatări. Statele ar trebui, de asemenea, să introducă măsuri și proceduri de control al infecțiilor pentru a preveni contactul uman cu păsările și mamiferele care pot fi infectate cu virusul gripei aviare sau alte virusuri ale gripei animale.

Virusul gripei aviare detectat la vaci

OMS a sfătuit insistent să se consume numai lapte pasteurizat, în care bacteriile și virușii au fost uciși și să evite consumul de lapte crud. H5N1, care provine de la populațiile de păsări sălbatice, a fost recent descoperit, în mod neașteptat, la vaci din SUA. „Virusul a fost detectat în lapte și posibilul său rol în transmiterea bolii este investigat în prezent”, a transmis OMS.

Potrivit OMS, 29 de animale din opt state sunt afectate. În SUA, o persoană a fost infectată de la o vacă. Există un risc fundamental ca virușii să sufere mutații și apoi să se răspândească mai ușor de la persoană la persoană. Acest lucru nu s-a întâmplat, încă, cu virusul H5N1. Potrivit informațiilor din SUA, bărbatul afectat prezenta doar simptome ușoare, precum ochi roșii, care seamănă cu conjunctivita. Potrivit informațiilor din SUA, vacile sunt probabil infectate de păsări sălbatice.

„Infecțiile umane cu A(H5N1) sunt încă rare și sunt legate de contactul cu animalele infectate și mediul”, a subliniat OMS săptămâna trecută. „Pe baza informațiilor disponibile, OMS evaluează că riscul general pentru sănătatea publică este scăzut”, a spus organizația.

„Pentru persoanele care intră în contact cu păsări sau animale infectate sau cu un mediu contaminat de virus, riscul de infecție este considerat scăzut până la moderat”. Evaluarea se poate modifica pe măsură ce devin disponibile mai multe informații.

Virusul gripei aviare A(H5N1) a apărut pentru prima dată în 1996, dar infecțiile în rândul păsărilor au crescut rapid din 2020. Un număr tot mai mare de mamifere sunt, de asemenea, afectate, inclusiv nurci, foci, lei de mare și vulpi.

Cel mai mare val de gripă aviară documentat vreodată face ravagii în present. Se întinde pe aproape întregul pământ și afectează și Europa. Potrivit OMS, au fost raportate aproape 900 de cazuri de infecții cu A(H5N1) la oameni, din 2003 încoace. Jumătate dintre ei au murit.

Cu toate acestea, potrivit OMS, nu se poate exclude faptul că mai multe persoane au fost infectate, dar nu au prezentat niciun simptom și, prin urmare, cazurile nu au fost descoperite.