Arheologii au descoperit rămășițele unui rege legendar. Un craniu prețios pentru două națiuni
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/gusztav-velicsek-003-proportions-guide-of-the-human-skull-1.jpg)
În 2002, în timpul săpăturilor de la Bazilica Fecioarei Maria din Székesfehérvár, Ungaria, arheologii au descoperit un craniu neidentificat, etichetat cu I/10. Această relicvă, găsită într-o aripă a bazilicii folosită cândva ca necropolă regală, a rămas o enigmă timp de mai bine de două decenii.
Székesfehérvár a fost mult timp inima religioasă și politică a Ungariei medievale. Aici erau încoronați și îngropați regii Ungariei. Descoperirea unui craniu în această bazilică regală nu putea decât să nască ipoteze privind o legătură cu o personalitate importantă. Totuși, în absența oricărui artefact sau inscripție care să permită identificarea directă, oamenii de știință s-au mulțumit să-l arhiveze, scrie științășitehnică.ro.
Totul s-a schimbat când istoricul Gábor Emese de la Centrul de Cercetare Gyula László a început o serie de reconstituiri grafice ale craniilor descoperite în bazilică în 2024. În acest moment a atras atenția craniul I/10: proporțiile și trăsăturile sale reconstituite semănau tulburător cu cele ale lui János Corvinus, fiul nelegitim, dar recunoscut, al regelui Matthias.
Tehnologiile moderne au fost puse la treabă
Pentru a explora acest lucru mai în detaliu, echipa a creat un model 3D al craniului și a realizat o reconstrucție științifică completă a feței, fără nicio indicație a presupusei identități a subiectului. Aceste date au fost apoi trimise antropologului criminalist german Martin Trautmann. El a ajuns la aceeași concluzie: craniul I/10 și cel al lui János Corvinus par să aparțină unor rude apropiate directe, până la punctul de a sugera gemeni – deși se știe că János nu avea niciunul.
Concluziile vizuale și morfologice au fost susținute de o altă informație crucială: analizele genetice efectuate în 2021 asupra unor rămășițe atribuite lui János Corvinus și fiului său, Kristóf.
„Markerii comuni ne permit acum să emitem ipoteza foarte serioasă că acest craniu I/10 ar fi cel al lui Matei Corvin însuși”, a declarat Gábor Emese.
Un rege revendicat de două națiuni
Rege la paisprezece ani, reformator luminat, apărător al culturii renascentiste, Matthias este și astăzi o figură legendară în mai multe țări est-europene. Domnia sa a fost marcată de o profundă modernizare administrativă, fiscală și culturală. A fost unul dintre primii conducători din Europa Centrală care a susținut activ umanismul renascentist fondând Bibliotheca Corviniana, una dintre cele mai mari biblioteci din Europa la acea vreme.
Matei Corvin a fost un rege a cărui naționalitate este și în prezent revendicată de două țări. Românii și-l revendică în virtutea faptului că a fost fiul lui Iancu de Hunedoara. Ungaria, însă, îl consideră maghiar, după mama sa și în virtutea faptului că a fost crescut și educat în această țară.
Confirmarea ADN este în așteptare
Deși confirmarea ADN definitivă este încă în așteptare, dovezile actuale indică cu tărie identitatea regală a craniului. Dacă această ipoteză se confirmă, ar fi una dintre cele mai importante descoperiri arheologice maghiare din ultimele decenii.
Nu numai că ar închide un capitol vechi de 500 de ani, dar ar reînvia și interesul pentru o figură istorică care a reușit să combine puterea politică cu o viziune umanistă.
Dacă ADN-ul va confirma în cele din urmă ceea ce bănuiesc oamenii de știință, atunci regele Matei Corvin, pierdut de mult printre anonimi, își va recâștiga în sfârșit locul în memoria colectivă – nu doar ca un conducător legendar, ci și ca un rege a cărui față a fost regăsită.