Armata Română cumpără drone de supraveghere, după atacurile rușilor de pe malul Dunării

În urma recentelor agresiuni rusești de-a lungul malului Dunării, Ministerul Apărării Naționale a decis să achiziționeze o cantitate suplimentară de drone pentru a consolida securitatea zonelor amenințate de aceste evenimente.

În prezent, s-a inițiat un proces de consultare a pieței, ca o etapă preliminară înaintea achiziției propriu-zise. Scopul acestei consultații este de a obține o evaluare cât mai precisă a prețurilor, identificarea numărului și calificării operatorilor potențiali, stabilirea relațiilor dintre aceștia, identificarea oportunităților de colaborare și măsurarea nivelului de concurență. De asemenea, se dorește obținerea unei estimări a termenului de livrare pentru aceste sisteme. Propunerile trebuie depuse până la data de 26 septembrie, iar procesul de consultare se va încheia pe 29 septembrie.

Unitatea Militară 02003 din Constanța intenționează să efectueze o achiziție de 26 de sisteme de aparate de zbor fără pilot printr-o licitație publică. În prezent, s-a demarat un proces de consultare a pieței cu scopul de a identifica opțiunile financiare disponibile și pentru a stabili termenul estimat de livrare pentru cele 26 de drone. Aceste aparate de zbor vor consta într-o platformă aeriană, o stație de comandă și control (SCC) cu un display integrat, precum și o stație de încărcare a bateriilor și accesorii corespunzătoare. Fiecare sistem trebuie să cuprindă cel puțin aceste componente esențiale.

Armata Romana cumpara drone de supraveghere, dupa atacurile rusilor de pe malul Dunarii

Dronele ar urma să fie alocate subunităților de pază și intervenție ale obiectivelor militare și vor fi folosite 24/24 respectând autonomia de zbor a acestora. Platforma aeriană trebuie să se încadreze în categoria de operațiuni UAS ”Deschise” și conform ”Regulamentului UE nr. 2019/945 (Partea 1 ÷ 5 din Anexa regulamentului) și 2019/947 (art.4)”- (masa maximă la decolare – MTOW, până la 25 kg).

Armata Romana cumpara drone de supraveghere, dupa atacurile rusilor de pe malul Dunarii

PA (platforma aeriană) trebuie să aibă o rază de acțiune de minim 6 km (LOS) în toate configurațiile de echipare și o autonomie de zbor de minimum 30 de minute. Ofertantul va asigura, de asemenea, și instruirea personalului, minimum 3 persoane, cu suportarea tuturor cheltuielilor, în limba română, în locația care va fi specificată de beneficiar.

Armata Romana cumpara drone de supraveghere, dupa atacurile rusilor de pe malul Dunarii

Instruirea va consta în asigurarea abilităților minime privind operarea echipamentului, a accesoriilor acestuia și efectuarea unor intervenții de întreținere și mentenanță de nivel redus. Propunerile trebuie trimise până pe 26 septembrie, iar consultarea se va finaliza pe 29 septembrie.

Aparatele de zbor fără pilot, odată achiziționate, ar ajuta la scanarea și transmiterea în timp real a informațiilor legate de eventualele drone rusești care pot cădea pe teritoriul țării noastre, în urma unor atacuri precum cele de la Ismail și Reni, fără să mai fie nevoie să fie ridicate elicopterele în aer. 

Mai multe articole...

Cele mai citite articole