Armata Română cumpără muniție de 100 de milioane de euro

Publicat: 11 oct. 2023, 20:00, de Andreea Caraua, în ACTUALITATE , ? cititori
Armata Română cumpără muniție de 100 de milioane de euro

Armata Română cumpără, în regim de urgență, muniție de 100 de milioane de euro. Achiziția se face prin două licitații restrânse.

Caracterul de urgență al achiziției este redat de războiul care a ajuns la granița României, dar și de „deficiențele majore în gradul de completare a stocurilor de muniție”, constatate de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Astfel, Armata Română va cumpăra proiectile explozive cu bătaie mărită și de trasor, prin două licitații restrânse, care au fost inițiate acum câteva zile și care au ca termen de finalizare sfârșitul lunii octombrie. Muniția urmează să fie depozitată la Mulfatlar, Constanța și Păulești, Prahova.

Prima licitație restrânsă se desfășoară în perioada 5-24 octombrie, potivit informațiilor publicate de Ministerul Apărării-Unitatea Militară 02550 București, pe SEAP.

Armata vrea să achiziționeze maximum 200.000 de lovituri calibrul 35×228 mm cu proiectil exploziv incendiar, trasor (HEI-T), cu o valoare estimată de 250.000.000 lei, fără TVA. Contractul se va desfășura pe o perioadă de 40 de luni, iar muniția se va depozita în Prahova, Păulești.

A doua licitație restrânsă a început pe 6 octombrie și se va sfârși pe 26 octombrie 2023. De aici, MApN plănuiește să cumpere maximum 2.600 de lovituri reactive de calibru 122 mm cu proiectil exploziv, cu bătaie mărită, în valoare totală de 227.897.800 lei, fără TVA. Contractul va fi derulat pe 60 de luni, iar munițiile cumpărate vor fi depozitate în județul Prahova, la Păulești, și în Județul Constanța, la Mulfatlar, adică în apropierea războiului din Ucraina.

Foto: replicaonline.ro

România fără muniții

Regimul de urgență în care Armata Română achiziționează acum muniție de jumătate de miliard de lei nu este motivat doar de războiul dus de Rusia la granița României, ci și de situația tragică a țării specificată în documentele oficiale. Mai exact, MApN specifică faptul că România a rămas fără muniții, potrivit replicaonline.ro.

În documentația explicativă depusă de MApN este specificat: „Caracterul de urgență al achiziției este determinat, pe de o parte, de situația existentă în proximitatea granițelor României, cu consecințe care vizează sporirea capacității de apărare a teritoriului național, și, pe de altă parte, de deficiențe majore în gradul de completare a stocurilor de muniție pentru categoria de forțe și instruirea militarilor”.