UPDATE Armata ucraineană a eliberat 13 localități și a lovit Cartierul General rus din Herson

Forțele armate ucrainene au eliberat joi orașul Snihurivka (14.000 de locuitori) din regiunea Mykolaiv, la doar 55 de km distanță de Herson. Cartierul General rus din această din regiune a fost atacat de artileria ucrainenă, fiind raportați cel puțin 50 de morți. Alte 12 localități au reintrat sub ocupația ucraineană.

Șeful biroului prezidențial, Andriy Yermak, a postat un videoclip cu soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei în Snihurivka (foto).

„Pe 10 noiembrie 2022, așezarea de la Snihurivka a fost eliberată de forțele batalionului 131 recunoaștere separat”, spune unul dintre militari în videoclip. Luptătorii sunt aplaudați de zeci de localnici.

În timpul zilei de 9 noiembrie, Ucraina a eliberat alte 12 așezări în direcția Hersonului, conform comandantului-șef al forțelor armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny.

„Numai în ultima zi, în direcția Petropavlovka-Novoraysk, unitățile Forțelor de Apărare au avansat 7 km, au preluat controlul asupra a 6 așezări, au revenit în Ucraina 107 km pătrați de teritoriu.

În direcția Pervomaiske-Kherson, am avansat cu 7 km, am preluat controlul asupra a 6 așezări, suprafața eliberată este de 157 km pătrați.”

Apropierea de Herson

Zaluzhny a mai spus că în direcția Herson, de la 1 octombrie, înaintarea trupelor ucrainene în apărarea inamicului este de până la 36,5 km, iar suprafața totală a teritoriului cucerit ajunge până la 1381 km pătrați. În acest timp, Ucraina a reușit deja să recâștige controlul asupra a 41 de așezări.

Potrivit lui Zaluzhny, în direcția Hersonului, Forțele de Apărare ale Ucrainei au distrus rutele logistice și sistemul de sprijin, au anihilat sistemul de comandă și control al trupelor inamice. Prin urmare, inamicul nu a avut de ales decât să recurgă pentru a scăpa.

În același timp, comandantul suprem a declarat că nu poate confirma sau nega informații despre așa-numita retragere a forțelor de ocupație rusești din Herson.

Armata ucraineană a lovit joi cartierul general al ocupanţilor ruşi din satul Cervoni Maiak, regiunea Herson, transmite Centrul pentru Comunicații Strategice (StratCom) al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Korespndent, potrivit RADOR.

„Aproximativ 50 de morți au fost scoși de sub ruinele comandamentului. Această situație era la ora 21:00 (9 noiembrie)” – a precizat StratCom. Potrivit armatei ucrainene, „ruşii şi-au târât echipamentul supraviețuitor, dar nu foarte departe”.

„Așadar, ocupanții au două opțiuni: fie așteaptă a doua parte a focului de artificii, fie execută cât mai curând posibil ordinul lui (comandantul forțelor ruse din Ucraina, Serghei) Surovikin privind ‘manevra trupelor’ (Surovikin a anunţat, miercuri, retragerea ruşilor din Herson pe malul stâng al Niprului, explicând că este vorba despre o ‘manevră a trupelor’, n.r.)” – se asrată într-un mesaj postat pe contul de Telegram al StratCom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...