Armenia și Azerbaidjan au semnat un acord temporar de încetare a focului

Conflictul din Nagorno-Karabakh ar putea să se încheie în curând după ce Armenia și Azebaidjan au semnat un acord de încetare temporară a focului. Anunțul a venit de la ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de BBC.

Discuțiile au durat zece ore, iar acum părțile se pregătesc de negocieri mai substanțiale. De la startul conflictului din 27 septembrie și până acum peste 300 de oameni au murit şi mii de persoane au fost strămutate. Ostilităţile au fost oprite ieri, la ora prânzului, pentru a permite un schimb de prizonieri şi recuperarea trupurilor celor decedaţi.

Nagorno-Karabakh este condusă de etnici armeni, deşi este, oficial, parte din Azerbaidjan. Cele două foste republici sovietice s-au învinuit reciproc pentru izbucnirea recentelor violenţe, cele mai grave din ultimele aproximativ trei decenii.

Conflict vechi de 20 de ani

Rusia are o bază militară în Armenia şi ambele sunt parte a alianţei CSTO (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă). Pe de altă parte, Moscova are relaţii bune cu Azerbaidjanul.

Vineri, ministrul armean al Apărării a spus că luptele au continuat, în ciuda discuţiilor de la Moscova. Joi, Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a bombardat deliberat o catedrală istorică din Nagorno-Karabakh. În acelaşi timp, Azerbaidjanul a spus că al doilea mare oraş al ţării, Ganja, şi regiunea Goranboy au fost bombardate de forţele armene, atac în care a murit cel puţin un civil.

Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a avertizat, săptămâna aceasta, cu privire la „un genocid” în regiune despre care a spus că este „Armenia, pâmânt al armenilor”.

Confruntările au dus la strămutarea a jumătate din populaţia Nagorno-Karabakh, aproximativ 70.000 de oameni, au spus oficialii. Principalul oraş al regiunii, Stepanakert, a fost lovit de numeroase bombardamente, oamenii adăpostindu-se în subsoluri, iar oraşul a rămas fără energie electrică.

Armenia şi Azerbaidjanul au început războiul pentru regiunea Nagorno-Karabakh în 1988 – 1989. Au fost de acord cu încetarea focului, dar nu au ajuns vreodată la o înţelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este preotul mare mason, cu o avere uriașă, care conduce...

Prezența preoților, în special a celor cu funcții mari în Biserica Ortodoxă Română, în rândurile masoneriei este arhicunoscută, dar Patriarhia Română a negat că...