Artificiile și petardele te pot lăsa fără ochi. Conțin substanțe cancerigene și sunt un pericol pentru animalele de companie  

Publicat: 29 dec. 2022, 18:40, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Artificiile și petardele te pot lăsa fără ochi. Conțin substanțe cancerigene și sunt un pericol pentru animalele de companie  

Știm că, după fiecare Revelion, sunt persoane care ajung chiar să-și piardă ochii din cauza artificiilor și petardelor. Dar artificiile și petardele reprezintă un pericol și pentru animalele de companie. De asemenea, acdeste materiale conțin substanțe cancerigene.

Academia de Științe din Cehia a cerut interzicerea focurilor de artificii deoarece conțin substanțe ”extrem de toxice” pe care le eliberează în aer și ajung în plămânii noștri.

Oamenii inhalează direct acest amestec neobişnuit de otrăvuri şi substanţe cancerigene emanate de focurile de artificii, subliniază Petr Kluson de la Institutul de Procese Chimice al Academiei de Științe.

Pe lângă îmbunătăţirea informării generale cu privire la aceste efecte negative, oamenii de ştiinţă pledează pentru limitarea sau chiar interzicerea totală a utilizării focurilor de artificii, notează Agerpres.

Medicii oftalmologi avertizează că petardele sunt extrem de periculoase pentru că ne pot afecta vederea. ”Petardele și artificiile sunt deosebit de periculoase, iar cine le folosește își pune vederea în pericol. Multe dintre aceste materiale pirotehnice sunt proaste și au un timp foarte scurt până la explozie. Cu alte cuvinte, cum aprinzi o petardă, poate să-ți și explodeze în față și să-ți scoată ochii. Nu recomand nimănui să le ia de la bișnițari, iar părinții care cumpără petarde nu sunt sănătoși la cap. Pe de altă parte, trebuie să fim foarte atenți dacă ne aflăm în locuri unde se aprind artificii și să nu ne uităm în sus, transmite prof. univ. Monica Pop, medic oftlamolog.

Câinele meu a murit din cauza artificiilor

Avocatul Vlad-Cristian Soare aduce în atenție noastră povestea sa tristă. În noaptea dintre ani, și-a pierdut câinele din cauza artificiilor.

”Acum doi ani, câinele meu a murit în noaptea dintre ani, făcând infarct din cauza artificiilor. Era un dog german sănătos și în putere.

Deși avem cadru normativ, vor exista mereu melteni care, încălcând legea, vor folosi pocnitori, artificii și alte materiale pirotehnice.

Am puține așteptări de la oameni, însă am așteptări ca autoritățile să aplice legea! Eu sper ca anul acesta Ministerul Afacerilor Interne, România să ia în serios această problemă care este de ani de zile.

 Actele normative în vigoare care interzic deja conduita pe care o vedem an de an de Revelion.

Legea 126/1995 art. 7 (1) Persoanele fizice nu au dreptul să dețină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calității de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat și nu reprezintă o persoană juridică autorizată și înregistrată conform prevederilor legale.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1):

a) persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 și P1;

b) persoanele care au vârsta peste 15 ani și care urmează cursuri de formare în învățământul de specialitate pot avea la dispoziție articole pirotehnice numai pe timpul instruirii.

Astfel, de Revelion, dacă nu ești pirotehnician autorizat, artificier sau dacă nu ai peste 16 ani și folosești exclusiv articole pirotehnice din categoriile 1 și P1, nu ai dreptul să folosești bombe, pocnitori, artificii”,notează Vlad-Cristian Soare pe Facebook.