ASF: Legea crowdfunding-ului a intrat în vigoare

Legea crowdfunding-ului a intrat în vigoare, actul normativ de transpunere a legislaţiei europene fiind publicată în Monitorul Oficial şi intrând în vigoare la începutul acestei luni, conform unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) anunţă că Legea nr. 244 privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2020/1.503 al Parlamentului European şi al Consiliului din 7 octombrie 2020 privind furnizorii europeni de servicii de finanţare participativă pentru afaceri şi de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1.129 şi a Directivei (UE) 2019/1.937 a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I, nr. 754 din 27.07.2022 şi a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Obiectivul principal al Regulamentului (UE) 2020/1.503 îl reprezintă crearea unui cadru de reglementare care să permită platformelor de finanţare participativă accesul la piaţa unică, printr-o autorizaţie bazată pe un singur set de reguli”, se spune în comunicat.

Conform ASF, finanţarea participativă (crowdfunding) reprezintă un tip de activitate în cadrul căreia un furnizor de servicii de finanţare participativă, fără a-şi asuma el însuşi riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură sau pentru a facilita punerea în legătură a potenţialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanţare. O astfel de finanţare ar putea consta în împrumuturi, achiziţionarea de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanţării participative.

Potrivit sursei citate, finanţarea participativă oferă o sursă alternativă de finanţare, inclusiv de capital de risc, dar poate oferi şi alte beneficii pentru afaceri: aceasta poate valida o idee de afaceri, poate oferi antreprenorilor acces la un număr mare de persoane furnizând perspective şi informaţii, fiind totodată şi un instrument de marketing.

„Având în vedere că, până la apariţia Legii nr. 244/2022, în România nu a existat un act normativ care să reglementeze în mod expres activitatea de finanţare participativă, A.S.F. s-a implicat activ atât din punct de vedere tehnic, cât şi în ceea ce priveşte întregul proces de avizare interinstituţională care a precedat adoptarea şi intrarea în vigoare a acestei legi”, menţionează instituţia.

În comunicat se precizează că Legea nr. 244/2022 prevede dispoziţii exprese privind desemnarea A.S.F. în calitate de autoritate competentă responsabilă cu îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor prevăzute în Regulamentul (UE) 2020/1.503, precum şi regimul sancţionatoriu aplicabil în cazul nerespectării prevederilor acestuia, termenele de depunere a documentelor în vederea autorizării în calitate de furnizor european de servicii de finanţare participativă, condiţiile de retragere a autorizaţiei, cerinţele referitoare la comunicările publicitare şi limba în care fişa cu informaţiile esenţiale privind investiţia poate fi pusă la dispoziţia potenţialilor investitori etc.

În calitate de autoritate competentă în România pentru îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor prevăzute de Regulamentul (UE) 2020/1.503, ASF menţionează că este deschisă unui dialog tehnic, eficient şi constructiv cu entităţile care urmează să solicite autorizarea în calitate de furnizori de servicii de finanţare participativă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului

UPDATE Ora 0,50 : Postul de televiziune american ABC relatează că, potrivit informațiilor armatei israeliene, atacurile iraniene au fost îndreptate exclusiv împotriva țintelor militare....

Vin luni grele pentru companiile din România! Falimentul bate puternic la...

Perspectivele economice destul de tulburi la nivel european, confirmate deja în Marea Britanie și Germania, au ridicat nivelul de alertă și în economia românească....