ASF: Ratingul de țară este cel care atrage investitorii străini

Spread-ul dintre obligaţiunile suverane ale României pe 10 ani, denominate în euro, şi cele similare ale Germaniei s-a redus, ceea ce poate fi interpretat şi ca o îmbunătăţire a încrederii investitorilor în ratingul de ţară al României, arată cel mai recent raport privind tendinţele şi riscurile pe pieţele financiare locale şi internaţionale elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Totodată, cotaţiile CDS (Credit Default Swap) aferente obligaţiunilor emise de România (în USD, cu maturitate la 5 ani) se situează în jurul nivelului de 119 puncte, în scădere cu aproximativ 29% faţă de ultimul maxim. Variaţiile CDS sunt influenţate de variaţia randamentelor titlurilor de stat cu aceeaşi maturitate.

„European Systemic Risk Board (ESRB) a decis să revizuiască, în contextul reducerii incertitudinilor legate de perspectivele macroeconomice şi al păstrării rezilienţei sistemului financiar în ultima perioadă, recomandarea privind restricţionarea distribuirilor de dividende, răscumpărărilor de acţiuni şi plăţilor remuneraţiilor variabile”, se menţionează în raportul ASF.

Astfel, entităţile din pieţele financiare vor avea posibilitatea să efectueze astfel de operaţiuni, în anumite condiţii. ESRB recomandă autorităţilor de supraveghere să solicite băncilor, firmelor de investiţii şi societăţilor de asigurări să se abţină de la distribuiri care reduc cantitatea sau calitatea fondurilor proprii, mai puţin atunci când aceste instituţii sunt prudente în realizarea distribuirilor, iar reducerea fondurilor proprii nu depăşeşte pragul conservativ stabilit de autoritatea competentă.

„Pragul conservativ trebuie calibrat luând în considerare: nevoia instituţiilor financiare de a menţine un nivel ridicat de capital; nevoia de a se asigura că nivelul general al distribuirilor este mai mic decât în anii anteriori crizei COVID-19; particularităţile fiecărui sector”, se mai precizează în raport.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. 

1 COMENTARIU

  1. Ratingul,probabil ca influenteaza,investitorii straini,dar nu decisiv,pentru ca resursele umane(platite ieftin si calificate) si naturale ale Romaniei,(de suprafata si subterane)in final va face ca tara noastra sa devina ,,o tinta,,pentru oportunitati de afaceri(a nu se omite si tentatia. romanilor pentru ,,comisioane,,)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole