Asiguratorii au plătit daune COVID-19 de 9,3 milioane euro la peste 10.000 de familii

Publicat: 20 oct. 2021, 11:51, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Asiguratorii au plătit daune COVID-19 de 9,3 milioane euro la peste 10.000 de familii

Peste 10.000 de familii au beneficiat în perioada pandemiei de protecţia financiară oferită de o poliţă de asigurare facultativă, companiile de asigurări plătind, în intervalul martie 2020 – august 2021, daune de 9,37 milioane euro în baza poliţelor de viaţă şi de sănătate, din cauza îmbolnăvirii cu SARS-Cov 2, inclusiv a deceselor cauzate de virus, a anunțat Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

„Pandemia este, probabil, una dintre cele mai mari provocări ale lumii contemporane căreia trebuie să îi facem faţă. Chiar dacă, din păcate, multe familii sunt în continuare vulnerabile din punct de vedere financiar, deficitul de protecţie existent poate fi diminuat cu ajutorul poliţelor de asigurare”, a afirmat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Reprezentanții UNSAR arată că asigurările de viaţă şi cele voluntare de sănătate completează protecţia oferită de sistemul public, fiind soluţii accesibile pentru reducerea vulnerabilităţii familiilor şi a dezechilibrelor sociale.

„Marea majoritate a companiilor de asigurări şi-a adaptat activitatea în context pandemic, pentru a lărgi şi adapta sfera de acoperiri şi la riscurile generate de COVID-19”, a declarat Alexandru Ciuncan, director general UNSAR.

După cum se știe, la nivel internaţional, inclusiv în zona de reasigurări, există un principiu prin care riscurile generate de o pandemie sunt excluse din poliţele de asigurări.

În general, asigurători excludeau din poliţe riscurile cauzate de epidemii şi pandemii, însă, acum, în contextul pandemiei de COVID-19, aceștia au decis să evalueze fiecare solicitare în parte sau să adapteze produsele pentru a face posibilă plata de îndemnizaţii pentru riscurile cauzate de COVID-19.

Creștere de 24% la polițe

Volumul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă, în primele șase luni, a crescut cu 24%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce asigurările de sănătate s-au dezvoltat cu 8%, potrivit datelor ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Aceste date demonstrează faptul că asigurările de viaţă şi asigurările voluntare de sănătate răspund nevoilor românilor, constituind un instrument de protecţie din ce în ce mai des folosit.

 Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), înfiinţată în 1994, reprezintă 19 de companii de profil care deţin o pondere de aproximativ 80% din piaţa locală de asigurări. UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe, începând cu 2007.