Protest al Asociației ACCEPT | Primăria București este acuzată că boicotează Marșul Bucharest Pride (VIDEO)

Câteva zeci de persoane, în mare parte membri ai Asociației ACCEPT ce militează pentru drepturile persoanelor LGBTQI, protestează în fața sediului Primăriei Municipiului București.

Protestatarii poartă umbrele şi un steag în culorile curcubeului, simbolul mişcările Pride din întreaga lume, și scandează „Libera exprimare, călcată în picioare!”, „Refuz acest abuz!”, „Libertatea noastră, nu cenzura voastră” şi „Homofobie la Primărie”.

„Suntem într-o situaţie fără precedent în ultimii 16 ani. După 16 ani, acelaşi tip de argumente, că Primăria nu poate securiza o cale pietonală, vorbim totuşi de Calea Victoriei, un bulevard ultracentral din Bucureşti care e deja securizat”, a declarat Florin Buhuceanu, membru ACCEPT şi organizatorul primului Marş Bucharest Pride.

Conform acestuia, marșul Bucharest Pride „se va desfăşura la ora stabilită şi la locul stabilit în ciuda refuzului administrativ al Primăriei”, mai ales că Asociaţia ACCEPT a anunţat încă din luna mai organizarea acestui marş.

Organizatorii susțin că alternativele oferite de administraţia locală pentru organizarea evenimentului sunt „inacceptabile”.

ACCEPT susține într-un comunicat de presă că ”la 20 de ani de la dezincriminarea homosexualității în România, Primăria Capitalei refuză să autorizeze Marșul Bucharest Pride organizat anual de Asociația ACCEPT”. 

Marșul este programat să se desfășoare anul acesta pe 14 august, pe Calea Victoriei. „Alternativa propusă de Comisia de Ordine Publică a PMB este ca Marșul să fie organizat pe o bandă de circulație pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, pe lângă mașinile aflate în mers, punând astfel în pericol siguranța participanților”, notează ACCEPT.

ACCEPT arată că Primăria București a respins organizarea Marșului Bucharest Pride pe Calea Victoriei pe 14 august, în condițiile în care contra-manifestația anti LGBTI+ organizată de Noua Dreaptă a fost deja aprobată de PMB.

ACCEPT anunță că va continua toate demersurile

Activiștii mai arată că refuzul Primăriei Capitalei de a aproba Marșul Bucharest Pride 2021 repetă istoria organizării primei ediții a marșului din anul 2005, atunci când primarul Adriean Videanu a refuzat colaborarea cu organizatorii. În plus, ACCEPT anunță că va continua toate demersurile pentru organizarea Marșului Bucharest Pride pe ruta pietonală Calea Victoriei și refuză ”categoric ruta nepietonală” propusă de Comisia de Ordine Publică a Municipalității, considerând că este o rută nesigură pentru participanți.

Refuzul aprobării traseului pietonal Calea Victoriei pentru organizarea Bucharest PRIDE este dat de PMB printr-o interpretare eronată și malițioasă a Legii privind adunările publice. PMB susține că proiectul Străzi Deschise, prin care traficul rutier se închide la fiecare final de săptămână pe mai multe artere care devin astfel pietonale, reprezintă o adunare publică. Această afirmație este un nonsens: a închide o stradă pentru a permite tuturor cetățenilor să se plimbe în voie pe ea nu constituie marș, demonstrație sau protest. Mai mult, PMB a implementat Străzi Deschise fără să impună un număr limitat de participanți – dacă considera că evenimentul reprezintă o adunare publică, atunci trebuia respectată limita de 100 de participanți. Pe Calea Victoriei, însă, se plimbă fără mască, distanțare sau restricții zeci de mii de bucureșteni, așa cum se pot plimba pe oricare altă stradă pietonală din capitală. Considerăm că interpretarea PMB este rău voitoare și exclude persoanele LGBTI, familiile și prietenii lor, din rândul locuitorilor Bucureștiului care au dreptul să fie prezenți, văzuți și auziți pe străzile acestui oraș. Decizia este una discriminatorie și va fi atacată în instanța de judecată de ACCEPT”, a declarat Teodora Ion-Rotaru, directoarea executivă a ACCEPT, într-un comunicat al asociației, potrivit g4media.ro.

Ce spune Primăria Municipiului București

Primăria Municipiului București a anunțat printr-un comunicat de presă că s-au oferit mai multe opțiuni Asociației ACCEPT pentru organizarea marșul „Bucharest PRIDE” 2021. ”Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București rămâne deschisă pentru noi discuții cu reprezentanții Asociației, în speranța ajungerii la o poziție comună”, se anunță în comunicat.

Calea Victoriei, locul în care s-a desfășurat marșul în anii precedenți are ”deja o densitate importantă de oameni”, fapt care ”reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți”, scrie în motivare. Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca „Marșul Bucharest PRIDE” să fie organizat fie în aceeași locație dar într-o altă zi, fie în aceeași zi dar într-o altă locație, pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanți adaptat condițiilor sanitare actuale și cu respectarea normelor curente privind adunările publice.

Menționăm că organizatorii „Marșului Bucharest PRIDE” au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanți, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede o limită superioară de 500 de participanți la mitinguri și demonstrații. Reprezentanții Asociației ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus”, mai scrie Primăria Municipiului București în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este diva care-l strunește pe Sebastian Burduja la Ministerul Energiei

De când a ajuns ministru al Digitalizării și acum al Energiei, deputatul PNL Sebastian Burduja este nedespărțit, atât în țară, cât și în străinătate,...