Asociația Operatorilor telecom cere din nou ca legea 5G să fie modificată

Discuțiile legate de legea 5G nu s-au încheiat încă. După dezbaterile de luna trecută, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a venit cu câteva clarificări, insuficiente însă pentru a lămuri industria. Iar operatorii de telecomunicații cer din nou modificări la proiectul de lege.

Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR) a cerut, prin vocea directorului săi Liviu Popescu, prezent la dezbatere, ca proiectul să fie modificat astfel încât să definească un set de criterii clare pentru securitatea rețelelor, iar abordarea trebuie să fie comună cu cea de la nivelul Uniunii Europene.

Ministerul a publicat un proiect revizuit pentru legea 5G săptămâna trecută, dar completările aduse sunt la fel de insuficiente. La bază, criteriile rămân subiective în ceea ce privește autorizarea producătorilor de echipamente pentru viitoarele rețele 5G.

Ca urmare a proiectului revizuit, AOMR, care reunește operatorii Orange, Vodafone și Telekom, a trimis o nouă scrisoare către Guvern, conform unor surse ale Ziarului Financiar, în care reclamă absența unor criterii clare pentru definirea a ce înseamnă echipament su program software sigur și incertitudinea pe care legea o transferă către operatorii telecom în legătură cu investițiile în infrastructură.

Cine suportă costurile suplimentare

AOMR ridică o problemă clară: cine va suporta costurile de înlocuire a echipamentelor și aplicațiilor de la producătorii care nu vor fi autorizați. Conform proiectului, în cazul echipamentelor 2G, 3G și 4G deja existente, dacă producătorul sau furnizorul nu va fi autorizat, operatorii telecom au la dispoziție cinci ani pentru înlocuirea lor. Dar nu spune cine va suporta aceste costuri de schimbare a echipamentelor.

De asemenea, nu spune nici cine va despăgubi operatorii în cazul în care vor plăti mai mult pentru viitoarele echipamente și aplicații achiziționate doar de la anumiți producători. Problema a fost ridicată și în dezbatere de mai mulți vorbitori, dar Ministerul nu a dat nicio clarificare în acest sens.

Legea va avea un impact direct și asupra IMM-urilor din România, care lucrează direct sau indirect cu producătorii și furnizorii de echipamente de rețea. În total, vor fi afectate circa 6.500 de locuri de muncă din industrie, conform informațiilor date în cadrul dezbaterii.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...