Asociațiile de proprietari, păsuite cu un an la raportarea cheltuielilor prin e-Factura

Publicat: 25 iun. 2024, 18:33, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Asociațiile de proprietari, păsuite cu un an la raportarea cheltuielilor prin e-Factura

Asocițiile de proprietari vor mai avea un an de răgaz, până la implementarea sistemului de evidență a plăților, e-Factura, care nu a fost agreeat total, de toți antreprenorii. Cu atât mai mult vor fi solicitate structurile de contabilitate din blocurile de locatari, în evidențierea cheltuielilor, și vor avea nevoie de timp de pregătire.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat marți, la un post de televiziune, că ,,e-Factura se amână cu un an pentru asociațiile de proprietari, adăugând că vor trebui să se pregătească, totuși, pentru ca activitățile lor economice să fie parte din acest sistem”.

Vorbind despre termenul de implementare, ministrul a spus că acesta a fost până în 1 iulie 2025 pentru activitățile economice, dar asociațiile de proprietari au fost scutite în continuare de la aceste operațiuni, dar vor trebui, totuși, să se pregătească pentru ca activitățile economice să fie parte din e-Factura.

În acest context am și extins modulul e-Factura cu componenta business to consumer, a explicat ministrul finanțelor.

,,Suntem a doua țară din UE care a luat această decizie pentru a ține sub control fenomenul de evaziune fiscală și pentru a aduce mai mulți bani la bugetul de stat, fiindcă orizontul de așteptări pentru noi în ceea ce privește serviciile publice e unul care ține de calitate și modernizarea lor. Cum putem face asta fără bani?”, a subliniat Marcel Boloș.

În ceea ce privește e-Factura și accesul companiilor, ministrul finanțelor a arătat că prima trimitere electronică a deconturilor precompletate, a avea loc în data de 20 august.

„În data de 20 august va fi prima trimitere de deconturi precompletate. Noi lucrăm la acest modul din luna martie, împreună cu experții care au fost desemnați din partea organizațiilor patronale. La nivelul Ministerului Finanțelor va fi pe data de 3 august, când vom avea prima simulare integral făcută. Până atunci prin ceea ce îmseamnă atât tutorialele, cât și materialele pregătite pentru explicarea acestui tip de măsură, se pregătesc la nivelul Ministerului, încât procesul de informare și cunoaștere a modului să fie cât mai bine înțeles și în cele din urmă va fi un modul foarte benefic pentru finanțele publice ale României, chiar dacă acum este criticat”, a mai explicat Marcel Boloș.