S-a deschis primul centru pentru minorii dependenți de droguri

Publicat: 28 feb. 2024, 17:01, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
S-a deschis primul centru pentru minorii dependenți de droguri

Astăzi, la Spitalul de Psihiatrie Voila – Câmpina, s-a deschis primul centru de tratament pentru minorii dependenți de droguri. Este primul așezământ de acest fel din România.

La centrul din Câmpina, minorii dependenți de droguri vor beneficia gratuit de tratament pe termen lung și de cazare, iar părinții vor fi consiliați psihologic.

Pentru a scăpa de dependența de droguri, adolescenții vor avea parte de tratament pe termen lung. Ei nu sunt nevoiți să întrerupă cursurile școlare.

De mai mult timp, specialiștii antidrog atrag atenția că vârsta la care minorii încep consumul de substanțe interzise a scăzut chiar la 10-12 ani.

Centrul a fost realizat la inițiativa Asociației „Zi de bine”, în colaborare cu Spitalul de Psihiatrie Voila – Câmpina.

Melania Medeleanu, membru fondator al Asociație „Zi de bine”, a explicat de ce a ales Spitalul de Psihiatrie Voila-Câmpina pentru acest centru de cazare și tratament pe termen lung pentru minori: „Aveam nevoie de o incintă în spital, aveam nevoie de medici, de personal medical. La Voila au pavilion pentru copii, iar acest lucru este foarte important. În plus, spitalul este într-o zonă splendidă și asta o să le facă bine copiilor, cred eu. Ne-am înțeles cu managementul spitalului și am primit două saloane pe care le amenajăm ca să nu arate a spital, practic. Când vin la tratament copiii dependenți de droguri nu trebuie să resimtă atmosfera de spital. Cel puțin în salonul lor.

Cum spuneam, vorbim de două saloane, unul pentru fete, altul pentru băieți. În total 14 locuri. Asta a fost inițial, pentru că managementul spitalului a înțeles să se implice mai bine în proiect și a amenajat, la rândul lui, alte două saloane. Așa se face că acum avem 28 de paturi în total. Din partea noastră, vorbim de o investiție de 120-130.000 de euro”, a spus reprezentanta Zi de bine.