Astăzi sărbătorim Ziua mondială a libertății presei

Publicat: 03 mai 2025, 13:13, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Astăzi sărbătorim Ziua mondială a libertății presei
Sursă foto: Guvernul României / Ziua mondială a libertății presei

Astăzi, 3 mai, sărbătorim Ziua mondială a libertății presei. Este un moment prielnic să reflectăm asupra importanței unei prese libere și independente. În 2025, această zi capătă o semnificație specială, având în vedere provocările aduse de contextul geopolitic actual. Mai mult, jurnalismul independent e pus la încercare și de tehnologiile emergente, și de asaltul social media ca surse de informare, sau dezinformare.

Inteligența artificială și viitorul jurnalismului

Tema stabilită de UNESCO în aceste an este „Relatarea în lumea nouă: Impactul inteligenței artificiale asupra libertății presei și mass-media”. Aceasta aduce în discuție modul în care tehnologiile emergente, precum inteligența artificială, influențează colectarea, procesarea și diseminarea informațiilor.

Pe de o parte, IA poate facilita accesul la informații și îmbunătăți comunicarea globală. Pe de altă parte, există riscul ca aceste tehnologii să fie utilizate pentru dezinformare, supraveghere în masă și cenzură.

UNESCO avertizează asupra necesității unei cooperări internaționale pentru a dezvolta instrumente bazate pe IA care să protejeze integritatea informației și să promoveze ecosisteme digitale sigure, care respectă drepturile omului.

Angajamentul Uniunii Europene de Ziua mondială a libertății presei

Într-o declarație emisă cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei, Parlamentul European și-a reafirmat angajamentul ferm față de jurnalismul liber și independent. Acesta trage un semnal de alarmă, afirmând că, în 2025, mass-media se confruntă cu riscuri semnificative. Printre acestea enumeră reducerile masive ale finanțărilor, represiunile politice și violența împotriva jurnaliștilor. UE mai menționează că, în mod special, femeile jurnaliste se confruntă cu riscuri sporite, specifice genului.

Parlamentul European se angajează să sprijine eforturile UNESCO de protejare a jurnaliștilor, inclusiv prin acțiuni concrete, care să sprijine jurnalismul independent.

Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993. Această zi este un prilej de comemorare a jurnaliștilor care și-au pierdut viața în exercitarea profesiei și de evaluare a stării libertății presei din întreaga lume.