„Asteroid Search” la Observatorul Astronomic din Galați

Publicat: 15 mai 2024, 06:13, de Sorin Costea, în LIFESTYLE , ? cititori
„Asteroid Search” la Observatorul Astronomic din Galați
„Asteroid Search” la Observatorul Astronomic din Galați

La Observatorul Astronomic din Galați s-a desfășurat, sub auspiciile NASA, o „vânătoare de asteroizi” în cadrul unui proiect internațional care a reunit pasionați de astronomie din toată lumea.

Membrii Astroclubului „Călin Popovici”, care funcționează din 2005 pe lângă Observatorul Astronomic de la Complexul Muzeal de Științele Naturii din Galați s-au remarcat de-a lungul anilor prin mai multe performanțe, cele mai importante fiind descoperirea a aproximativ douăzeci de stele variabile.

Noua provocare pentru pasionații de astronomie din Galați a fost participarea, timp de o lună, la Proiectul Internațional „Asteroid Search Campaign”, o „vânătoare de asteroizi” care s-a desfășurat sub patronajul „International Astronomical Search Collaboration” (IASC), organizație din cadrul „National Aeronautics and Space Administration” (NASA), Administrația Națională Aeronautică și Spațială din Statele Unite.

În cadrul proiectului au fost selectate mai multe echipe de astronomi din întreaga lume. Echipa gălățeană a fost formată din Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galați și trei membri ai astroclubului „Călin Popovici”, Bogdan David Popa, Nicodim David Teodor și Sebastian Cristian Chetroni.

„Practic, fiecare echipă implicată în proiect a primit mai multe seturi de imagini realizate de telescopul ”Pan-STARRS 1”, situat pe vârful Haleakalā de pe insula Maui din Hawaii, imagini pe care a trebuit să le analizeze cu atenție pentru a descoperi asteroizi.

Astfel, după studiul asupra imaginilor primite, echipa din Galați a trimis mai multe rapoarte la <<International Astronomical Search Collaboration >>
pentru validarea posibilelor descoperiri. Aceste rapoarte au conținut măsurători de poziție a mai multor obiecte cerești. Toate aceste poziții măsurate ale asteroizilor descoperiți de echipa gălățeană au fost realizate cu programul <<Astrometrica >>”, ne-a declarat Florin Matei, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal de Științele Naturii din Galați.

Determinarea poziției unui asteroid înseamnă, de fapt, măsurarea precisă a „coordonatelor ecuatoriale”, denumite și „coordonate cerești”, la diferite momente ale timpului. Pentru fiecare asteroid descoperit, au fost raportate 3 – 4 poziții, suficient de multe pentru a determina orbita acestor corpuri cerești în jurulul Soarelui.

Fiecare dintre membrii echipei de la Observatorul Astronomic din Galați au primit certificate emise de „International Astronomical Search Collaboration”, care le demonstrează calitatea de „vânători de asteroizi”.