Astmul, o boală subdiagnosticată, subtratată, care nu este vindecabilă!

Publicat: 04 mai 2022, 19:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Astmul, o boală subdiagnosticată, subtratată, care nu este vindecabilă!

Astmul este boală subdiagnosticată, subtrată, iar când este detectată ea presupune un tratament continuu cu costuri sociale, economice și medicale majore, atrag atenția medicii.

”Din păcate, vorbim de un număr mare de persoane. Atât copiii, cât și adulții suferă de o boală care, deși în extrem de puține cazuri este mortală, necesiă un tratament de durată”, subliniază  prof. dr Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumologie ”Dr, Victor Babeș” din Timișoara.

“Noi, la Spitalul Victor Babeș, am realizat o platformă în care pot fi găsite exemple și explicații despre cum trebuie folosit un inhalator, cum se dozează medicația potrivită și, mai ales, ce exerciții de respirație trebuie făcute de către bolnavii cu astm. De asemenea, în cadrul spitalului funcționează și un cabinet de alergologie, și asta cu atât mai mult cu cât, în cazul copiilor peste 80%, iar în cazul adulților peste 50% dintre cazurile de astm sunt provocate de alergii”, spune prof. dr. Cristian Oancea.

Potrivit raportărilor Societății Române de Pneumologie, prevalența astmului în țara noastră  este  sub 3 persoane la 100.000 de locuitori, în timp ce în țările nordice aceasta depășește uneori chiar și 9 cazuri la 100.000 de locuitori. La nivel mondial, numărul bolnavilor de astm se apropie de 400 de milioane. În România, statisticile medicale arată că peste 1 milion de persoane suferă de o formă de astm.

Terapii biologice țintite

Prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu,  președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), subliniază că ” pacienţi cu astm rămân slab controlaţi, în ciuda tratamentului disponibil”.

„Trebuie subliniat că pentru astm nu există vindecare. Simptomele astmului pot fi tratate eficient la majoritatea pacienţilor, la costuri considerabile, dar netratarea astmului este şi mai costisitoare. Mulţi pacienţi rămân slab controlaţi, în ciuda tratamentului disponibil. Astăzi, glucocorticosteroizii sistemici cu efectele lor secundare dăunătoare pot fi înlocuiţi la mulţi pacienţi cu imunoterapie alergenică ţintită sau terapii biologice ţintite. Managementul astmului este o provocare serioasă pentru sănătate publică şi are efecte semnificative asupra performanţelor şcolare, la muncă şi sociale ale persoanelor care suferă de această boală”, explică prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Simptome

Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii, care determină simptome caracteristice: tuse, în special noaptea, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de constricţie, durere sau presiune la nivel toracic. Nu orice persoană cu astm are aceleaşi simptome în acelaşi mod.

Potrivit specialiştilor, unele persoane cu astm pot avea perioade îndelungate fără niciun simptom, cu agravarea periodică în timpul unei crize de astm. Alţii ar putea avea simptome de astm în fiecare zi.